Vi jämför Norwegian Encore och MSC Grandiosa

Jag utanför Galaxy Pavillon på Norwegian Encore.

Förra veckan kryssade jag som många av er vet med Norwegian Encore, just nu befinner jag mig på lika nya MSC Grandiosa.

Fartygen är inte särskilt lika (annat än att de är stora och nya) och kanske är det till och med tveksamt om de bör jämföras då jag tror priset skiljer sig en hel del. Men, det är oundvikligt att tänka i dessa banor när jag har Encore så färskt i minnet! 🙂

Jag har lagt märke till några intressanta likheter, och skillnader, som jag tänkte att jag skulle dela med er. Vare sig ni är trogna NCL- eller MSC-kryssare kan det ju vara spännande att veta hur det går till på andra fartyg.

Room service MSC vs NCL

Borta verkar tiden vara då room service ingick, ja i alla fall på flera av de stora rederierna i mellanprisklass. På Norwegian Encore kostar det 7.95 USD i service charge oavsett vad du beställer. Ett fast pris alltså (extra för dryck dock).

Äta i hytten? Ring room service! Här min fina balkonghytt på däck 11, MSC Grandiosa.

Hos MSC ser det lite annorlunda ut. Jag har en fin balkonghytt med enklaste paketet Bella. Då betalar man per rätt man beställer plus service charge 3,50 €+15%. Rätterna kostar 3€ styck men man får rabatt om man beställer flera. Två blir 5€, tre kostar 8€, fyra kostar 10€ etc. Har man däremot paketet Fantastica betalar man inte styckpris för maten utan bara service charge. I finare kategorier ingår room service helt, vilket det även gör på NCL förstås.

VR-upplevelser, ny kryssningstrend

En annan nyhet på MSC Grandiosa som också finns på Norwegian Encore (plus systerfartyget Joy) är VR-spel. Medan Encore satsat på VR med en hel avdelning, Galaxy pavilion, med 15 påkostade upplevelser och tillbehör som jeepar mm har Grandiosa en; VR Maze. (Ska man vara helt korrekt har de dock haft VR tidigare på Meraviglia och fartygen därefter men inte på detta sätt eller med labyrinten från Triotech).

VR Maze finns också på MSC Grandiosa.

En del klagar på att man måste betala extra på Encore för aktiviteterna (och att de ingår på Royal… Dock har inte Royal Caribbean VR mig veterligen, och vi får väl se hur länge de fortsätter att inkludera sina aktiviteter) men medan Norwegian Cruise Line tar 8 USD per spel kostar det 15 € att gå in i vr-labyrinten på MSC Grandiosa.

Spelar det någon roll?

Nu är detta förstås småpengar i jämförelse med vad en kryssning kostar i sin helhet, men skulle man komma över jämförbara priser på en kryssning med respektive fartyg och vet att man vill nyttja den här sortens aktiviteter mycket, kan det ju ändå vara bra att veta.

Ofta brukar det också vara så att bara man vet innan och slipper få en oväntad överraskning när man väl är ombord, så betyder det mycket för kryssningshumöret!

Hur känner ni? Bryr ni er alls om vilka avgifter som tillkommer ombord och skulle det styra ert val av rederi och fartyg?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier