Viking Sky i nöd, och om att hantera sjögång

Säkert var det såhär idylliskt som Viking Skys passagerare tänkte sig att kryssningen skulle bli. Pressbild.

Säkert vet ni att Viking Sky, ett kryssningsfartyg i Viking Ocean Cruises flotta, i helgen hade stora problem. Motorerna slutade att fungera och fartyget gick därför inte att manövrera i det hårda vädret. Viking Sky drev utanför Norges kust och skickade ut mayday-signaler.

Filmer visar hur takpaneler föll i huvudet på passagerare, hur möbler kanade hit och dit över golvet och en dörr till en matsal slogs in så att vatten vällde in.

Man kan bara tänka sig vilken skräck de stackars passagerarna måste känt som var med ombord, ja säkert också besättningen. Som tur är har alla evakuerats. Ingen har omkommit och vad jag läst så var fartyget på väg på dockning för reparation.

Varför Norge i mars?

Personligen förstår jag inte varför man förlägger en lyxkryssning till Norge i mars (det skandinaviska vädret brukar ju inte direkt slå oss med häpnad – positivt i alla fall – denna tid på året) eller varför man skulle välja att kryssa i dessa vatten då.

En anledning kan förstås vara priset. Ofta sjunker kryssningspriserna rejält när det är lågsäsong i ett visst område, exempelvis är det väldigt billigt att ta en Medelhavskryssning i januari-februari. Det kan förstås locka, särskilt om det är ett bra rederi och man vet att man oavsett gråmulen himmel kommer leva gott ombord, njuta av maten och avkopplingen i de fina utrymmena.

Själv har jag lyckligtvis – cirka 70 kryssningar till trots – aldrig varit med om riktigt otäckt väder till havs. Gungigt kan det ju bli ja, och ett par gånger så pass att jag förlorat en dag på grund av att jag varit tvungen att ligga i hytten hela dagen för att jag mått så illa.

Room service kräktes

En gång då jag och min man kryssade med Silversea var det rejäl sjögång. Min man, som inte blir lika påverkad som mig. ringde room service för att beställa mat. Han hörde då hur den som svarade var tvungen att vända sig bort, kräkas och sedan kom tillbaka för att ta beställningen. Efter det var han dock inte lika sugen på att beställa sin mat längre – vilket ju är ganska förståeligt!

Men trots sådana här incidenter och egna erfarenheter avstår vi inte från att kryssa. I alla fall inte så länge de goda stunderna uppväger de mindre bra. Och när det är gott är det dessutom sällan mindre bra än fantastiskt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier