VIP-kryssning med tjusiga Viking Glory

Det är många som undrat om jag varit på Viking Glory än, och när jag ska åka. Väl där blev jag nästan utskälld (med värme och glimten i ögat) för att jag inte varit ombord tidigare. 😉

Foto: Marlene Rindå Jikita.

Jag hade faktiskt chansen redan i slutet av februari men eftersom det krockade med familjens sportlov så gick det inte. Vi var på Kap Verde istället, och det var ju väldigt härligt det också. Men nu i veckan blev det äntligen av! Ingen var gladare än jag och även om det bara var ett par korta timmar så njöt jag varje sekund. 🙂

Jag åkte ut med Viking Grace och gjorde fartygsbyte i Mariehamn till Viking Glory. Arrangemanget var en VIP-visning för både resebranschfolk, journalister, bloggare och influencers.

VD Jan Hanses säger några väl valda ord till de inbjudna.

Ombord på Viking Grace hann jag inte så mycket mer än att äta frukost och lunch (båda i Buffet Aurora), strosa runt lite och prata med alla jag inte sett på länge, och göra nya bekantskaper – något det inte varit särskilt många tillfällen till de senaste hemmasittande åren…

Till lunch serverades förrätt med olika små canapéer (ovan) och till varmrätt kunde man välja mellan kött eller fisk.

Hello Glory

Snart var det dags att kliva av och byta fartyg! Sista minutrarna stod jag på däck och spanade mot Viking Glory.

Foto: Jannica Grönqvist.

Jag hoppar att berätta mer om Viking Grace nu, som självklart också är ett superfint fartyg, men jag vet ju att det är Glory ni vill höra om, eller hur? 😉 Så låt oss kasta oss rakt in på däck 6 och vimla ut!

Torget

Först ut är Torget. Det var här jag hamnade först och det är verkligen en härlig plats att hänga på. Äntligen har ett Östersjöfartyg fått det vi vana kryssare känner som ”the atrium” eller ”centrum”.

Torget är definitivt Viking Glorys hjärta och även om det inte pågick någon underhållning när jag var ombord fanns det en scen och massor av fina sittplatser runtom. Soffor, stolar, fåtöljer. Och färgskalan är riktigt snygg. Bakom scenen sitter det en LED-skärm som sträcker sig flera våningar upp.

På Torget kan du slå dig ner med en fika, ett glas bubbel eller kanske en räksmörgås. Men är du sugen på att få något mer rejält i magen finns det gott om alternativ.

Östersjöns första saluhall

Market är en samling av matställen i form av vad som ska kännas som små ”bodar”. Här kan man gå fram och beställa både pizza, lite husmanskost eller något nybakt. För japp, Glory har eget bageri ombord; Saltö Bakery. Jättemysigt och jag såg folk både dela på en pizza, njuta av ett glas vin eller bara mumsa på varsin glasyrmunk.

Mimmi’s

Även Mimmi’s ska vara lite av ett ”slinka in ställe”. Det krävs inte bordsreservation och menyn går under beskrivningen ”bistromeny”. Namnet är inspirerat av sjöfartspionjären Wilhelmina ”Mimmi” Widbom, som levde i början av 1900-talet. Hon seglade både världen runt och rundade Kap Horn åtta gånger.

The buffet

Har du någon gång känt det som att det är ett ”nerköp”, budgetlösning eller något annat lätt nedvärderande att äta på ett fartygs bufférestaurang? Dags att tänka om. Bufférestaurangen på Viking Glory känns öppen, fräsch, lyxig och inbjudande.

Jag åt själv middag här och allt var mycket trevligt presenterat och välsmakande. De där stora röda bollarna över ost- och dessertbordet bara ropade ”kom, kom” haha, men jag satsade istället på att hasta vidare för att hinna se så mycket som möjligt av fartyget medan jag var ombord.  

Terrace

Det finns flera terrasser att njuta av och en av dem heter just – Terrace. Den går i Vikings egna färger rödvitt (även om det får mig att tänka på Virgin Voyages och deras fartyg Scarlet Lady av någon anledning). Taket kan öppna upp när det är varmt och vid svala dagar finns infravärme.

Det är stort och även här kommer man att kunna äta när det närmar sig sommar. En stor scen såg det också ut att finnas så jag kan tänka mig att detta också blir en populär plats att hänga på.

En spektakulär…detalj är fel ord för den är verkligen iögonfallande – prydnad uppe i taket är den gigantiska…ja vad ÄR det egentligen? Konstverket ser ut som en korsning av and, säl och sjöjungfru ungefär, och ingår i en trilogi av verk runtom fartyget som kallas ”Havets teater” av Stefan Lindfors.

Vista room

Gigantiskt. Som en karamell. Festligt och tjusigt på en och samma gång. Inbjudande och fräscht. De där flerfärgade lamporna ovanför baren är riktigt balla, och missa inte glasgolvet. Något som är relativt vanligt hos många större rederier men som jag inte kan minnas att jag sett än på Östersjön – förrän nu!

Det finns ett inre rum också som kan användas för privata sammankomster, konferens, ja till och med barngrupper – då sänker de ner taket på baren och döljer all alkohol. Smart!

Här har vi Viking Glorys befälhavare Ulf Lindroos.

Utanför i aktern finns Vista deck, en stor terrass med fasta träsoffor och andra möbler för den som vill gå ut och ta en nypa luft.

Algoth’s

Algoth Niska var spritsmugglare och har fått låna ut sitt namn till den här baren av mindre storlek. Slå dig ner, beställ en cocktail (alla på menyn bär på just sin historia) och be bartendern om tips!

En spännande dryck som serveras här är Jaloviina, ”ädelbrännvin”. Spriten är finsk, tillverkad av säd och blandad med cognac. Denna dryck, även kallad ”Jallu” började produceras då förbudstiden upphörde och säljs än idag.

Kobba

Är man inne på fine dining är det hit man ska bege sig, Kobba är à la carte-restaurangen ombord och riktigt klassig. Här skulle jag väldigt gärna äta, och inte minst testa restaurangens flotta chambré separée en (guld)trappa upp!

Fyren heter utrymmet och här får 12 personer plats vid det runda bordet i mitten, som dessutom snurrar sakta så att alla får ta del av utsikten för här har man 220 grader havsvy! Om man räknar med platserna utanför mittenbordet kan 30 stycken slå sig ner här samtidigt och att boka detta rum kostar 300 euro för två timmar.

Archipelago Spa & Wellness

Här möts man av en luftig reception, spashop samt vidsträckt utsikt. Spaentrén kostar 250 kronor för vuxna (för två timmar inklusive lån av badrock och handduk) men barn är också välkomna, under 16 år i vuxens sällskap.

Det finns två bubbelpooler, en relaxpool, snögrotta och panoramabastu. Alla pooler är vända mot havet så avkopplings-faktorn lär det inte vara några fel med. 😉

Jag fick även en rundvisning av behandlingsrummen och träningslokalerna. Allt är superfint och alla ytor har havsutsikt, så klart! Numera jobbar Viking Line med både Babor och Elemis, och inom kort kommer man kunna boka behandlingar även med Elemis (deras nyaste märke).  

Utöver ett litet gym, finns också ett yogarum med digitalt ledd träning. Dessa utrymmen kostar att använda, 10 euro (104 kronor) för gym och 25 min yoga, eller 15 euro för 50 minuters yogapass. Kombinerar man spa och träning blir det lite billigare.

Vill du läsa mer om deras spa har jag skrivit ytterligare ett inlägg om Archipelago Spa & Wellness på min spasajt Spabanken.se.

Shopping

Taxfreen slutligen tog jag också ett varv i. Här finns både specialavdelningar för rom, whiskey och cognac liksom skönhet förstås och mode. Godis och lite delikatesser kommer sist samt porslin och heminredning.

Ja nu har jag fått ta en första titt. Smaka lite mat, och provsitta lite möbler. Nästa gång ser jag fram emot att njuta fullt ut!   

Glöm inte att följa mig på instagram om du inte redan gör det; @seafun.se – jag la upp många intryck från Viking Glory på stories idag också. 🙂

Och har du också redan hunnit vara ombord – dela gärna med dig av dina intryck i en kommentar här på sajten!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier