Aktuella coronaregler och krav för kryssningar

Det kan kännas förvirrande att förstå och hålla reda på vilka coronaregler som gäller för kryssningsindustrin. Trots att pandemin inte är över, och att nya mutationer uppstår, fortsätter rederierna att återinföra fler fartyg i trafik.

CDC (U.S.Centers for Disease Control and Prevention) utfärdade i fredags en uppdaterad vägledning. Denna innefattade att personer som löper stor risk för allvarliga komplikationer från COVID-19 bör undvika kryssningsfartyg. Detta oavsett vaccinationsstatus.

CDC meddelade också att personer som inte är helt vaccinerade bör undvika kryssning helt. Alla på kryssningsfartyg bör också bära mask anser de, när man är i utrymmen som delas med andra gäster.

Pandemin är inte över och delar av världen, inkluderat Sverige, är röd/röd-orange på covid-kartan. Ändå finns inget krav på mask hos exempelvis våra rederier på Östersjön, även om det rekommenderas. Självklart följer de hälsoråden från Folkhälsomyndigheten både i detta och övrigt. Både Viking Line och Tallink Silja har en omfattande coronapolicy som berör allt från max antal personer per bord, avståndsrekommendationer, desinficeringsstationer med mera. Antalet personer ombord och per yta är också begränsat.

Coronaregler för Finland och Estland?

För ilandstigning i Finland och på Åland finns specifika krav för svenska resenärer. Antingen ska man ha ett vaccinationsintyg på att man är fullvaccinerad för minst 14 dagar sedan, eller kunna uppvisa ett antikroppstest eller läkarintyg på att man haft covid-19 för inte mer än 6 månader sedan före avresa.

Har man bara tagit en dos och även om man tagit ett negativt covid-19 test för max 72 timmar sedan, behöver man ta ett nytt covid-19 test i Finland; tidigast 72 timmar och senast 120 timmar efter ankomst. Testet är gratis och ska bokas i förväg på Finentry.

Inga intyg krävs för födda 2006 eller senare.

För resor till Estland räcker det (om man inte uppfyller ovanstående) att kunna visa ett negativt covid-19 PCR test, max 72 timmar gammalt. Alternativt kan man uppvisa ett negativt covid-19 antigentest som max är 48 timmar gammalt.

Hur ser det ut internationellt?

Utomlands är gällande coronaregler lite annorlunda. De flesta kryssningsrederier kräver munskydd i allmänna utrymmen inomhus då det inte går att hålla avstånd. Dock inte när man sitter ner eller äter. Alla kräver inte (exempelvis MSC Cruises) att man är fullvaccinerad för att få kryssa, men de flesta gör det.

De flesta internationella kryssningsrederier kräver också ett PCR-test/antigen-test före ombordstigning. De flesta tar också någon form av test i samband med ombordstigning. Ofta kan ännu ett test tas mitt under kryssningen, samt före avstigning vid kryssningens slut. Procedurerna skiljer sig lite mellan rederierna och beroende på vilken hamn man går ombord i, samt var man kommer ifrån.

Det är alltid bäst att söka aktuell information på respektive rederis hemsida före bokning och avresa. Tänk på att regler och procedurer ändras och uppdateras efter aktuellt läge!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier