Post-pandemic-cruising: så ändras bufféerna

Post-pandemic-cruising, blir det kanske en ny term vi kommer att använda? Och vad kommer den att innebära? Helt klart är att mycket ombord kommer att fungera på ett helt nytt sätt mot vad vi är vana vid efter pandemin.  

När det gäller maten har till exempel de dignande bufféerna fått strålkastarljuset på sig. Rederier som vill kryssa från en amerikansk hamn måste följa nya regler från CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) och däribland finns krav på att eliminera alla former av självservering.

Mat, dryck, bufféer, salladsbarer, dryckesstationer – ja alla de former där vi tidigare varit vana vid att bara ta för oss närhelst hunger (hrm, när vi nu såg någon gå hungrig på en kryssning senast), törst eller ren och skär lust drabbat oss – vill nu CDC ta bort.

Istället rekommenderar CDC kryssningsrederierna att erbjuda sina gäster alternativ, till exempel färdigförpackade grab-and-go-måltider, att ätas ute på öppna däck eller i den egna hyttens enskildhet.

Servering vid bordet, menyer med QR-koder

Norwegian Cruise Line har redan bekräftat att de genomfört åtgärder som träder i kraft så snart de återupptar sina kryssningar. Bufféerna kommer att finnas kvar. Gästerna kommer med största sannolikhet att kunna se maten. Men extra personal kommer att finnas till hands för att hjälpa till och servera den.   

Hos MSC Cruises kommer gästerna inte heller att kunna plocka maten själva. Istället får de beställa från bordet. Samtliga bord kommer att ha menyer, antingen fysiska eller digitala med QR-koder som man kan scanna med mobilen. Sedan blir man serverad vid bordet av personalen.

Utan bufféerna, inget frosseri?

Allt detta må kanske inte låta så lockande, men det har nog definitivt effekt. På fler sätt än vad som kanske var tänkt. Inte bara lär åtgärderna minimera risker och antalet smittotillfällen, utan de kanske också minimerar antalet tillfällen vi ”trillar dit” och stoppar i oss godsaker vi egentligen inte behöver. Vem vet, kanske blir den nya tidens kryssning ett semestersätt att gå ner i vikt rentav?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier