Birka Cruises går i graven

Birka Cruises slutar kryssa låter rederiet meddela idag.

Efter 49 år på Östersjön upphör Sveriges enda renodlade kryssningsbolag Birka Cruises med sin verksamhet i spåren av den pågående Covid-19 pandemin.

Sedan 1971 har Birka Cruises kryssat på Östersjön och utmanat branschen med innovativa nyheter som världens första renodlade skidkryssning och resor till exempelvis Höga Kusten och Norra polcirkeln. Det senaste decenniet har företaget också utsett till Sveriges Bästa Rederi hela nio gånger.

Sedan mitten av mars har rederiet tagit en paus i kryssningsverksamheten på grund av den pågående Covid-19 pandemin. Planen har varit att återuppta verksamheten så snart det är möjligt, men efter den senaste utvärderingen av nuläget och framtiden avser man nu istället att lägga ner verksamheten. Alla inbokade gäster kontaktas personligen och kommer inom den närmaste tiden att få full återbetalning av sina resor.

Birka går i graven

–  De ekonomiska konsekvenserna i Covid-19 pandemins spår har slagit hårt mot hela rederinäringen och dragit undan benen för att driva vår renodlade kryssningsverksamhet vidare med rimlig lönsamhet. Omvärlden präglas av stor osäkerhet kring resande i allmänhet och kryssningsresande i synnerhet. Marginalerna är små och möjligheten att inom överskådlig tid svänga den negativa trenden bedöms av Birka Cruises styrelse som osannolik, säger Birka Cruises VD Tomas Karlsson.

Totalt berörs 509 medarbetare, 43 vid Birka Cruises huvudkontor i Stockholm och 466 ombordanställda inom Rederi Eckerö Sverige AB. Personalen är sedan tidigare varslad om uppsägning på grund av arbetsbrist och har under fredagen informerats om den planerade avvecklingen.

–  Det är mycket tråkigt att konstatera att ett välrenommerat bolag som Birka Cruises fallit offer för Covid-19 pandemin, men det mest ledsamma idag är ändå att behöva meddela vår engagerade och duktiga personal som genom åren gjort allt de kan för att utveckla produkten och ta hand om våra gäster på bästa sätt, avslutar VD Tomas Karlsson.

2 kommentarer på “Birka Cruises går i graven

  1. Stanna kvar i Stockholm med båten birka vi trivs bra på den båten kram från din vän Maria I Eslöv sov gott godnatt Natti ❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  2. I had been taking the cruises on the Birka ships since end of the 1970s with many of the companys ship along the time been.
    Now I feel very sad to get information that the Birka Lines is closing all cruising.
    Now theirs mother company Eckero Line, with its ship MS Eckero, which have cruises
    from Grisslehamn, northeast Stockholm to Eckero, Aland !

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier