Äldre, mindre fartyg – bör du boka eller undvika dem?

Förra vintern kryssade jag med fartyget Grandeur of the Seas – inget nytt fartyg direkt. Faktum är att det just nu är det äldsta och minsta fartyget i Royal Caribbeans flotta.

Fartyget stod färdigt 1996 och har därmed nätta 27 år på nacken. Eller kölen kanske man ska säga. Skulle du våga välja ett nästan 30 år gammalt fartyg för din semester? Eller är det att avråda från…?

Fördelar med ett mindre fartyg

Att kryssa med äldre och mindre kryssningsfartyg, som Grandeur of the Seas, har både för- och nackdelar. Till fördelarna hör till exempel att man får en mer intim och personlig upplevelse. Man lyckas känna igen – kanske inte alla men några i alla fall – av sina medpassagerare och personalen hälsar och kanske till och med lär sig ditt namn.

Det är också lättare att ta sig runt och hitta ombord, vilket säkert förstagångskryssaren om inte annat uppskattar. Att glömma solkrämen eller boken man vill läsa vid poolen på ett av rederiets största fartyg kan kräva en halvtimme av din vecka för att bara ta dig fram och tillbaka till hytten och plocka upp det du glömt. Rätt tradigt – solen kanske gått i moln när du är tillbaka till solstolen igen!

Ytterligare en fördel är att mindre fartyg kan lägga till i hamnar som större fartyg inte kan nå, vilket gör det möjligt att besöka mindre kända destinationer. Har man kryssat mycket med större fartyg i samma område, till exempel Medelhavet eller Karibien kan en kryssning med ett mindre fartyg vara ett bra sätt att få se lite andra destinationer än de vanliga.

Jag har också en egen teori att de ofta förlägger de äldre fartygen (som inte är så intressanta i sig) på en mer spännande rutt som lockar till sig gäster.

Nackdelar med äldre, mindre fartyg

Till nackdelarna med att kryssa med ett äldre och mindre fartyg hör färre faciliteter och aktiviteter ombord. De äldre och mindre fartygen har sällan, för att inte säga aldrig, några imponerande aktiviteter att bjuda på.

Ett lugnt poolområde kan vara nog så attraktivt för många.

Det här kan ju tolkas olika av gästen; är det lugn och ro du säker är det med andra ord perfekt och gör inget alls. För en aktiv person eller barnfamilj skulle jag starkt avråda från att kryssa med dessa fartyg då det finns många andra som passar den målgruppen bättre!

Oftast finns heller inte lika många restauranger, barer och pooler som på större fartyg. Men här tyckte jag ändå att just Grandeur of the Seas hade fullt tillräckligt utbud i alla fall. Fyra specialrestauranger och tre som ingår plus café och room service, och sex olika barer.

Även om de flesta fartyg renoveras kontinuerligt så kan de också ha slitna områden. På Grandeur of the Seas var min hytt inte i toppskick; möblerna kändes daterade och var slitna i hörnen. Standarden var inte lika hög som på andra Royal Caribbean-fartyg.

Summa summarum

Om du ska överväga att kryssa med just Grandeur of the Seas eller inte, beror delvis på vem du är och vad du söker. Att det förmodligen är lugnare ombord än på de större kryssningsfartygen i Royal Caribbean flotta kommer exempelvis vissa att se som en fördel och andra som en nackdel…

Är priset och rutten rätt, och du är införstådd med att du inte får den mest moderna miljön på din kryssning, kan du få en toppenresa – det hade jag!

Min kryssning utgick från Barbados och kostade (i billigaste hytten) från 3500 kronor per person för en vecka (ett kort tag ska tilläggas, sedan gick priset raskt upp). En struntsumma alltså – 500 kronor per natt – med tanke på all god mat och underhållning med mera som ingick.

Dessutom fick jag besöka flera fina öar, en del nya för mig som ändå kryssat en hel del i Karibien. Rutten innehöll St Lucia, Antigua, St Kitts, Dominica, Grenada och St Vincent innan fartyget återvände till Barbados.

För- och nackdelar med gamla kryssningsfartyg? Vi testar Grandeur of the Seas.

Vill du veta mer om Grandeur of the Seas och detta med för- och nackdelar med att välja ett mindre, äldre fartyg, se videon ovan.

Prenumerera gärna på YouTube-kanalen för att inte missa någon kommande video. Seafun finns också på Instagram och Facebook  – följ för att inte missa något av mina kommande kryssningsäventyr! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier