Möte i Venedig för att träffa drottningen

Senast Cunard lanserade ett nytt fartyg var 2010. Nu sker det igen. Queen Anne skulle lanserats redan 2020 men pandemin kom emellan, därför har lanseringen dröjt. Fartyget är just nu under konstruktion på varvet Fincantieri Marghera i Venedig. Jag är precis hemkommen därifrån, full av intryck!

Queen Anne hör till fartygsklassen Pinnacle och kommer att ha en kapacitet på 3000 gäster. Det gör henne till det största fartyget i Cunards flotta och ökar rederiets kapacitet med hela 44 procent.

Fincantieri Marghera har byggt alla nuvarande Cunard fartyg. Men denna gång blir resultatet ändå något annat.

Cunard rådfrågade sina gäster

Queen Anne blir det 249:e fartyget att segla under namnet Cunard. Att släppa kontakten med den långa maritima traditionen var aldrig aktuellt. Rederiets långa historia som föregångare inom kryssningar är något man är stolt över och fortsatt vill vårda.

Den röda och svarta skorstenen har haft samma utseende sedan 1840.

När Cunard ville veta vilka ombordupplevelse och koncept de måste skydda, och vilka de kunde utveckla lite friare, rådfrågade de såväl resebyråer som stamgäster.

Men även om Queen Anne är inspirerad av tidigare drottningar kommer hon också att markera en ny era och blir mer modern när det gäller design och innehåll.

Utökat utbud inom wellness

Vana Cunard-resenärer kommer inte bli besvikna. Commodore Club, Queens room, The Golden Lion…alla välkända favoriter finns kvar. Men förhoppningsvis kommer det synas att åren har gått och att det snart är 2024, för det är då Queen Anne ska lanseras.

I maj 2024, närmare bestämt den 3 maj, gör hon sin första bokningsbara kryssning. Gästerna som då blir de första att njuta av de vackra utrymmena har mycket att se fram emot, inte minst ett bredare utbud inom wellness.

Ett behandlingsrum i nuvarande skick samt en bild på stativ hur det kommer tat se ut när det är klart.

Cunard har redan sitt eget spakoncept Mareel Wellness & Beauty. På Queen Anne utökas det med mer yta, en ny växtbaserad spameny på The Wellness Café och fler möjligheter till avkopplande behandlingar och träning i The Pavilion Wellness Studio.

Såhär kommer den nya wellness-studion att se ut på Queen Anne.

Under rundvandringen på fartyget, pratade bland annat Chris Frame – min guide för dagen och välkänd Cunardexpert – om drottningarna som passande fartyg för avkoppling.

Stommen till det som ska bli det trevliga caféet bredvid biblioteket ombord.

Vår digitala era till trots, hos Cunard går gästerna gärna till biblioteket och väljer en bok, kanske två, och verkligen läser dem. Kanske i en solstol, i egna hytten på balkongen eller på plats. På Queen Anne kommer biblioteket nämligen att ligga vägg i vägg med ett café vilket kommer göra lässtunden ännu trevligare.

Skiss på poolområdet The Pavilion, nedan bilder på hur det ser ut just nu.

Om poolområdet The Pavilion bara blir hälften så fint som jag sett skisser på skulle jag hänga där merparten av tiden på en kryssning i fint väder. Bubbelpooler, en större pool, läckra solsängar… runtom ska det dessutom placeras en poolbar, en grill och en servering med wellnessmeny.

Ljus och kvinnligt ledarskap

Ytterligare ett område som det pratades en hel del om är The Bright Lights Society. Denna ”show bar” är inspirerad av det faktum att Cunards kryssningfartyg var omtalade på den tiden då elektricitet var en nymodighet och attraktion i sig.

Med en flirt tillbaka till 1880-talet har arkitekterna här skapat en miljö som både drar paralleller bakåt i tiden men också är modern. Att kliva in i denna bar i sitt färdigställda skick beskrivs som att skåda ett glittrande hav av ljus och samtidigt få njuta av underhållning och något trevligt i glaset.

Redan nu träffade jag dock på flera starkt lysande stjärnor. Med på eventet var nämligen Cunards nya president, Katie McAlister. Med en lång karriär på TUI bakom sig började hon sin nya tjänst hos Cunard för bara 8 veckor sedan, men fyllde redan rollen men sin självklarhet, lugn och sympatiska framtoning. Jag småpratade en del med henne under rundvandringen och hon var redan imponerande väl insatt.

Cunards nytillsatta ”president” Katie McAlister och jag.

En annan viktig person som var med var befälhavare Inger Thorhauge. ”Kvinnorna tar över Cunard” hade en alternativ rubrik kunnat vara, Cunard har säkert fler skickliga kvinnor i nyckelpositioner.

Från vänster: Cunards nya president Katie McAlister, jag och Queen Annes befälhavare Inger Thorhauge.

Inger är född på Färöarna och blev Cunards första kvinnliga kapten när hon 2010 utsågs till befälhavare på Queen Victoria. Senast var hon befälhavare på Queen Elizabeth. Att en så erfaren navigatör och kapten tar över den nya drottningen måste kännas tryggt för Cunard – och gästerna.

Cunard’s new cruise ship Queen Anne at the shipyard in Venice

Nedräkningen har börjat

Nu är det bråda dagar på varvet i Venedig. Bygget börjar närma sig sin slutfas. Även om det är många månader kvar är det också mycket som ska bli klart. Viktiga målstolpar nu är att testa allt det maskinella. Rörsystem och liknande som döljs bakom väggpaneler måste få klartecken innan väggarna sätts på plats.

Jag kommer be till min lyckliga stjärna (som ni vet brinner rätt starkt) att jag har förmånen att få bli en av de första att uppleva Queen Anne i färdigt skick. Om inte är jag ändå väldigt tacksam för denna upplevelse som var mitt allra första varvsbesök!

Helt själv var jag inte, utan en del av en grupp med särskilt inbjudna. Här syns en del av dem.

Och blir jag inte en av de första ombord kan jag i alla fall skryta om en sak; att jag var allra först att ta ett par danssteg i balsalen Queens Room!

Allra, allra först på dansgolvet på Queen Anne!

Det passade jag på att göra inför gruppens något förvånade och roade blickar, innan vi tog den härliga gruppbilden ovan. Ännu ett minne för livet som kryssningsvärlden är så generös med.

Om Queen Anne känns som ett fartyg för dig, kan du boka din nästa drömresa här med SeaFun Travel (affiliatelänk, utan merkostnad för dig).

Tack för att ni följer (Instagram och Facebook), läser (seafun.se), ser på SeaFunTV, kommenterar och intresserar er. Det uppskattas!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier