Hurtigruten stoppar alla expeditionskryssningar

Expeditionsfartyget MS Roald Amundsen läggs nu vid kaj i väntan på utredning. Pressbild.

Hurtigruten har beslutat att stoppa alla avgångar med expeditionsfartygen MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Spitsbergen, både i och utanför norska vatten. Anledningen är det coronautbrott som skett på MS Roald Amundsen där hittills 40 personer bekräftats smittade.

Norska Folkhälsoinstitutet, FHI, anser att rederiet kan ha brutit mot landets smittskyddsregler. Reglerna i landet innebär att en fartygsbesättning måste sitta i karantän i landet innan de kliver ombord, något som inte skedde med den filippinska del av besättningen på fartyget.

– Detta är en allvarlig situation för alla inblandade. Vi har gjort fel. Vi tar på oss hela ansvaret, säger rederiets koncernchef Daniel Skjeldam i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi har gjort misstag och vi har misslyckats i det här fallet. Vi trodde att vi var redo att starta expeditionskryssningen och att vi var väl förberedda. Den preliminära översynen av vad som har hänt på MS Roald Amundsen visar flera avvikelser från våra rutiner, säger VD för Hurtigruten, Daniel Skjeldam, som även ber gäster, anställda och alla som älskar Hurtigruten om ursäkt .

Extern granskning

På måndag eftermiddag bjöd Hurtigruten in till en presskonferens i Oslo för att prata om vad som har hänt kring utbrottet på expeditionsfartyget.

– Karantänreglerna för utländska besättningar på expeditionskryssningar har inte hanterats tillfredsställande. Vi vet att råd och rekommendationer från National Institute of Public Health inte har vidarebefordrats till de av oss som ansvarar för att fatta beslut. Detta har lett till att vi fattat fel beslut och det har lett till att vi inte har tillräckligt med god eller öppen kommunikation, säger Skjeldam.

– Hade våra egna rutiner följts skulle vi förmodligen inte ha haft smitta ombord, även om det inte finns några garantier. Vi hade förmodligen informerat gästerna på onsdag kväll. Och vi hade inte låtit gästerna gå i land på fredagen. Det här är inte tillräckligt bra, och det är mitt ansvar som toppchef, säger han.

Polisen har inlett utredning

Företaget har nu anlitat DNV GL för en extern granskning av incidenten, förfarandena i Hurtigruten och hur de följs.

– Under de senaste åren har vi byggt en kultur i Hurtigruten där vi kommer att vara i framkant i världen. Vi måste vara på hållbarhet och säkerhet, men vi måste också vara på säkerhet i en värld som upplever en pandemi. Vi har inte kunnat följa detta i den här situationen. Undersökningen hjälper oss att förstå vad som har hänt och hur vi kan se till att detta inte händer igen, säger Skjeldam.

VD för Hurtigruten, Daniel Skjeldam, visar upp ritningar på MS Roald Amundsen innan lanseringen. Pressbild.

– Dessutom har både polisen och andra myndigheter inlett utredningar och utredningar. Detta är bra – och kommer att ytterligare belysa, komma till botten av och hjälpa både oss och andra med det som är viktigt; att bli bättre och undvika att något liknande kan hända igen, säger han.

Kontroller även på MS Fridtjof Nansen

Hurtigrutens huvudfokus är fortfarande att ta hand om gäster och anställda som drabbas. Alla 158 anställda ombord har testats varav 36 har testat positivt. 5 gäster har testat positivt, medan ett stort antal hittills har testat negativt.

På presskonferensen uppgav Skjeldam att två besättningsmedlemmar på MS Fridtjof Nansen var i isolering med sjukdomssymptom.

– I kväll har vi fått information om ytterligare två besättningsmedlemmar som har placerats i isolering med mild förkylningssymtom. Det är för tidigt att säga om detta är covid-19. Vi pågår i dialog med National Institute of Public Health (NIPH) och med norska hälsedirektoratet om MS Fridtjof Nansen, och följer alla deras råd och rekommendationer i det här fallet, säger presschef Øystein Knoph i Hurtigruten.

– Som vi sade på presskonferensen tidigare idag har vi börjat testa hela besättningen ombord. Dessutom kommer vi också att erbjuda alla gäster att testa sig själva, säger Knoph.

Schemalagd trafik påverkas inte

– Vi har haft ett bra och effektivt samarbete med bland annat FHI, Tromsø kommun och olika lokala myndigheter. Det har betytt mycket att ta hand om och följa upp alla som drabbas, säger Skjeldam.

Det är oklart när det kommer att vara relevant att starta igen med expeditionskryssningar.

Hurtigrutens schemalagda trafik mellan Bergen och Kirkenes påverkas inte, eftersom den är grundläggande annorlunda och det finns inget som tyder på att förfaranden har brutits här. Besättningarna ombord är till stor del norska eller har eventuellt varit i karantän. Regeringens skärpning av reglerna för kryssningar är inte heller avsett att påverka kustvägen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier