Incheckning och vår hytt på Royal Clipper

Vår hytt är jättefin, här kommer vi att trivas. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Strand Cannes
Vädret i Cannes var strålande när vi kom fram. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Som jag berättade i förra inlägget började vår seglingskryssning med Royal Clipper i Cannes på Franska Rivieran. Efter att vi visat våra papper i hamnen, gått genom en säkerhetskontroll och fått boardingkort, hämtades vi upp av en livbåt (så kallad tender) och kördes ut till fartyget.

Bagaget behövde vi inte bry oss om, det tog personalen hand om på en separat båt och bar sedan ombord till vår hytt.

Världens största segelfartyg med 42 segel

Royal Clipper är ett ståtligt segelfartyg, drygt 133 meter långt med kapacitet för cirka 220 gäster och byggt år 2000. Fartyget är det största i Star Clippers flotta som ägs av svenske Mikael Krafft.

Royal Clipper byggdes 2000. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Royal Clipper, världens största segelfartyg. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Royal Clipper har fem master och enorma segel, 42 totalt, men så är hon också det största segelfartyget i världen. Jämfört med de största kryssningsfartygen är ju detta en småskalig upplevelse, vilket många ser som en av alla fördelar.

I alla fall, när vi kom ombord (man lägger till jämte fartyget, får hjälp att ta sig till en ponton och går själv vidare uppför en smal trappa) fick vi vårt riktiga kort som både fungerar som betalmedel och hyttnyckel (precis som på andra fartyg alltså).

Cocktail och mingel

Vi bjöds också på en välkomstcocktail samt att de hade dukat upp en buffet med lite smått och gott att äta för den som var hungrig efter resan, mycket trevligt!

Där stod vi alltså och minglade, drack och åt lite samt spanade in vilka våra medpassagerare var innan vi begav oss ner till vår hytt för att fräscha upp oss.

Fartyget har hytter på däck 2, 3 och 4 – vår trebäddshytt ligger på däck 2 vilket är strax över vattenlinjen med två små runda fönster så att vi kan se ut.

Marin inredning och marmorbadrum

Förutom en dubbelsäng och en enkelbädd som fälls ner från väggen (som vi inte använder eftersom vår tvååring sover mellan oss istället) finns en liten sittyta, en pall, ett litet bord med spegel över och safe under, en byrå, ytterligare en låda under sängen att förvara saker i samt tre lådor bredvid ena sängen, garderob och badrum.

Vår hytt är jättefin, här kommer vi att trivas. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Vår hytt är jättefin, här kommer vi att trivas. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Badrummet är helt klätt i marmor och har handfat med smart inbyggd hylla bakom en spegel, hyllplan undertill, toalett och dusch. I en korg finns Star Clippers egna produkter (schampo, duschtvål, kroppslotion, ”vanityset” (bomull, tops, nagelfil) och tvålar.

Badrummet är flott i äkta Carraramarmor. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Badrummet är flott i äkta Carraramarmor. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Standarden är hög liksom trivseln, och även om det inte är jättestort känns utrymmet fullt tillräckligt.

Tre pooler med havsvatten

Fartyget har totalt fem däck där vi gäster får röra oss; gym, spa, bibliotek, barer, restaurang (där både frukost, lunch och middag intas), observation lounge, shop/reception och soldäck med solbäddar och tre små pooler fyllda med havsvatten.

Royal Clipper har också, precis som de flesta större kryssningsfartyg, ett öppet atrium i mitten vilket gör det luftigt och behagligt att vistas på.

Över restaurangen finns två däck till och överst är atriumet kantat av fåtöljer och soffor där man kan sitta och ta en kopp te eller kaffe (ingår dygnet runt), läsa en bok eller som jag gör just nu och som jag sett många andra göra också – skriva på datorn eller syssla med mobilen.

Allra helst är man förstås ute på däck! Vår tredje kväll ombord fick vi vara med om när de storslaget och till musik hissade alla segel i kvällssolen. Det var fullkomligt magiskt!

Magisk stund i kvällssol

Alla njöt på däck, tittade upp på seglen som sakta hissades ett efter ett, och imponerades av det mäktiga fartyg vi just befinner oss på. Som grädde på moset erbjöd de sedan de gäster som ville, att ta en fototur i livbåtarna som de körde runt fartyget för att ge alla en chans att filma och fota skeppet ur alla dess vinklar.

Royal Clipper. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Royal Clipper. Foto: Kristofer  Scheiderbauer

Ni kan se vår film på instagram om ni vill, kontot heter @seafun.se. Filmen kommer också så småningom, när vi är hemma igen, att finnas tillgänglig på vår you tube-kanal samt här på sajten under Seafun TV.

Tack för att ni följer oss och dela gärna med er av era egna seglingsupplevelser eller annat i en kommentar, vi älskar att höra från er!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier