Det havsnära och märkliga väsen ger kryssning med Viking Glory nytt djup

Förutom att blicka ut över havsvyerna, kan passagerarna på Viking Glory även stanna upp och betrakta olika konstverk inspirerade av Skärgårdshavet.
”Det är inte konsten som lockar människorna till båten, men under en kryssning har passagerarna tid att utforska verken och bekanta sig med modern konst”, säger Stefan Lindfors, som har skapat en ställningstagande skulpturtrilogi för det nya fartyget.

På Viking Glory finns inte bara en skulptur av Stefan Lindfors, utan en serie bestående av tre skulpturer. Under ytan drar blickarna till sig i det två våningar höga atriumet, restaurang Kobba pryds av verket Kungen på djupet och Vatten och vind finns på soldäcket Viking Terrace.

Stefan Lindfors har sina rötter på Åland. Viking Glorys skulpturtrilogi är inspirerad av Skärgårdshavet, som är ett viktigt landskap för konstnären.

”Att ge konsten en prominent plats är en fin tanke från Viking Lines sida. Det är inte konsten som lockar människorna till båten, men väl ombord har man tid att utforska verken. Jag föreställer mig att barn pekar på skulpturen och frågar sina pappor om det där är en delfin eller fisk. Pappan svarar att den är ju full av hål – vad är det där riktigt för någonting? Och sedan står hela familjen där och förundras. Då har verket fått dem att stanna upp inför den moderna konsten”, beskriver Stefan Lindfors.

Planen var konst på bildäck

Idén att ta in effektfull konst på Viking Glory föddes för cirka tre år sedan, när man redan börjat bygga fartyget. Då tänkte man sig visserligen inte stora skulpturer, utan ett verk på bildäck. Det var ett perfekt ställe, enligt Stefan Lindfors, och han planerade videokonst för utrymmet.

”Tanken att ha konst på bildäck var fantastisk. Oftast sitter man ju bara där och väntar på att bogporten ska öppna sig!”

Den här idén genomfördes dock inte, utan Viking Line beslutade att placera konstverken på allmänna platser där alla resenärer kan se dem. Konstnären fick fria händer och planerna på ett videoverk omvandlades slutligen till en hel skulpturtrilogi.

”Vi ville erbjuda våra passagerare möjligheten att njuta av konstupplevelser under båtresan, och när Stefan också blev entusiastisk inför projektet fick vi, till passagerarnas stora glädje, en serie av hela tre skulpturer att placera ut på Viking Glory. Vi visste att havet spelar en viktig roll i Stefans konst, och slutresultatet överträffade alla våra förväntningar. Skulpturserien berättar en historia som ligger oss särskilt nära om hjärtat, hur viktigt Skärgårdshavet är ur ett kulturellt perspektiv och hur unik – och sårbar – dess natur är”, berättar Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström. 

Det havsnära livet; återkommande tema

Konsten är också närvarande i hytterna på Viking Glory, där passagerarna får glädjas åt den åländska bildkonstnären Jonas Wiléns tavlor. De är ursprungligen akvarellarbeten, som har digitaliserats och skrivits ut på canvasduk.

Jonas Wiléns penna ligger också bakom bland annat satirserier som publiceras i Nya Åland. Tavlorna i Viking Glorys hytter är gjorda i en stil som är kännetecknande för Wilén. De är också rika på detaljer som hänför sig till Åland och skärgården.

”Jag fick inspirationen till verken från min närmiljö. Som ålänning är jag omgiven av hav och öar – landskapet är nästan grafiskt. Jag vill förmedla en känsla av det lugn och den harmoni som präglar landskapet”, berättar Jonas Wilén. 

Viking Glorys skulpturtriologi med Stefan Lindfors egna ord:

  • Kungen på djupet är tillägnad havets tysta folk, det vill säga fiskarna. ”De försöker hållas vid liv mitt bland alla föroreningar. Människan måste förstå att ta hand om havet.”
  • Vatten och vind är en hyllning till Skärgårdshavet. ”Utan vingar och fenor finns det ingen kultur där.”
  • Under ytan har sitt ursprung i en dröm som Stefan Lindfors hade, om ett märkligt havsväsen som simmar mellan Finland och Sverige. ”Den kom inte fram till någotdera landet utan förenade dem. Drömbilden gav upphov till ett verk med två huvuden.

Texten ovan är en pressrelease från Viking Line.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier