Klimatsmarta Viking Glory är nu sjösatt i Kina

viking glory
Sjösättning av Viking Glory.

En betydande milstolpe är nu nådd i byggandet av Viking Lines nya fartyg Viking Glory. Fartyget sjösattes idag, den 26 januari 2021, på XSI:s varv i Xiamen, Kina. Intresset för det nya, klimatsmarta fartyget är stort och sjösättningsceremonin streamades för allmänheten via Youtube. Fartyget kommer i trafik i början av nästa år på linjen Åbo–Mariehamn–Stockholm.

– Viking Glory förkroppsligar Viking Lines tro på en ljus framtid för resandet på Östersjön. Nyckelord är hållbarhet, energieffektivitet och en nyskapande nordisk design. Viking Glory är resultatet av ett gediget samarbete med finländska och nordiska partners som genom sin expertis och sitt kunnande bidragit till att vi snart kan fira sjösättningen av ett helt unikt fartyg, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Klimatsmart fartyg

Viking Line går i bräschen för utvecklingen av framtidens hållbara passagerarfartyg. Först ut var Viking Grace som 2013 kom i trafik som världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg och belönades med ett antal hållbarhetspriser. Nya Viking Glory är större än miljöpionjären Viking Grace, men beräknas trots detta förbruka ca tio procent mindre bränsle och därigenom bli ett av världens mest energieffektiva fartyg. Energioptimering och miljöanpassade lösningar har legat i fokus under hela projektet. Viktiga nordiska samarbetspartners för att utveckla miljötekniska detaljer och en nyskapande interiör är bland annat Wärtsilä, ABB Marine, Koncept, Climeon, Kone, Deltamarin, Almaco, Evac, Pointman och Projektia.

Nordisk design med fokus på skärgårdsvyer

Med Viking Glory vill Viking Line öppna upp världens vackraste skärgård för resenärerna på ett helt nytt sätt. Fartygets stora panoramafönster kombineras med en tyst och bekväm resa under alla årstider. Hela interiören utmärks av tidlös men lekfull design, det nordiska ljuset, hållbarhet och digitala lösningar.

Sjösättningen visades för allmänheten

Viking Line har mött ett stort intresse för det nya fartyget från kunder och allmänhet. Därför gavs alla intresserade en möjlighet att få bevittna Viking Glorys allra första färd, från torrdockan till kajplats. Samtidigt visades för första gången en virtuell rundtur ombord. En paneldiskussion med rederiets vd och projektmedlemmar, bland annat fartygets projektchef samt kapten, ingick också i programmet som livestreamades den 26 januari.

viking glory

Fakta om Viking Glory

 • Levereras i slutet av 2021
 • Beräknad trafikstart i början av 2022 på linjen Åbo–Åland–Stockholm
 • Passagerarkapacitet 2 800 resenärer
 • Hytter 922
 • Besättning ca 200 personer
 • Längd 222,6 meter,
 • Bruttodräktighet 63 813 ton
 • Fraktkapacitet 1 500 meter
 • Isklass 1 A Super
 • Drivmedel LNG, flytande naturgas
 • Byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd i Kina
 • Samarbetspartners: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Almaco, Koncept, Climeon, Evac, Projektia, Pointman, Deltamarin med flera

2 kommentarer på “Klimatsmarta Viking Glory är nu sjösatt i Kina

 1. Skulle vara kul om viking line kunde ha en pizzeria på båtarna som folk kunde gå in på dagen efter och köpa sig en god pizza på när man har festat en hel natt så kan det vara gott om man kunde gå in på en pizzeria och äta en pizza.
  Mvh Malin Lundgren från Hedemora

  1. Hej Malin! Ja det hade ju vart nåt, eller hur! 🙂 Jag framförde din önskan till rederiet faktiskt och fick till svar att just nu har de svårt att utveckla nya restaurangkoncept pga pandemin och det begränsade resandet, men i normalfallet erbjuder de pizza på Viking Grace. Vilka exakta restauranger som kommer att finnas på Viking Glory kommer de att presentera lite senare under året… Spännande – vi får se om det blir någon pizza ombord där! Men psst, om du kikar på filmen i inlägget ovan så syns faktiskt ett ställe som heter ”Pizzaboden” så det verkar ju hoppfullt! 😀

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier