RCI_Oasis_Aerial092

Längre än fyra fotbollsplaner, nästan tre gånger så högt som Kaknästornet ställt på högkant, 24 restauranger och späckat av underhållning och aktiviteter. Blev ni klokare av det? Nä tänkte väl det. Det är svårt att få ett grepp om storleken på världens största kryssningsfartyg, Oasis of the Seas, innan man varit ombord. Samma sak med utbudet. Det finns mer att göra än man någonsin kan föreställa sig.

Oasis of the Seas tillhör rederiet Royal Caribbean Cruise Line. Fartyget kom 2009 och är fortfarande världens största tillsammans med sitt systerfartyg Allure of the Seas. Hur man räknar antalet gäster som får plats ombord är lite olika, de flesta räknar två per hytt vilket då skulle bli 5400 passagerare. Maxantalet uppgår dock till över 6296. Plus besättningen på 2394 personer blir det totala antalet människor som flyter omkring samtidigt med denna upplevelsevärld 8690. Det är som en liten flytande stad, helt otroligt!

Säkert finns det en del som skräms av detta, själv var jag så nyfiken att jag bara var tvungen att gå ombord för att se allt med egna ögon. Fördelarna med ett så stort fartyg är dels förstås att med så många aktiviteter och områden att välja på finns det ingen risk att bli uttråkad, dels att alla kan hitta sina favoritupplevelser. Var och en blandar restaurangbesök, gym och spa, sportaktiviteter och underhållning som man vill. Även hytterna är indelade i olika kategorier, 37 närmare bestämt, och det finns tre olika huvudområden The Boardwalk, Central Park och Royal Promenade.

RCI_Oasis_Carousel_Boardwalk152_low

The Boardwalk liknar en engelsk badort med karusell, sockervadd och små färgglada butiker. Här finns också enklare restauranger som den 50-tals inspirerade ”dinern” och en shop där man kan frossa i glaserade munkar (gratis, det ingår). I aktern ligger den stora utomhusscenen med pool; Aqua Theatre. Dagtid används den för dykkurser och mer familjebetonade uppträdanden, kvällstid visas spektakulära vattenshower där professionella simmare gör konster som i alla fall får mig att hicka till varje gång.

Den häftigaste baren ombord är utan tvekan Rising Tide Bar inne på Royal Promenade. Baren är som en öppen hiss och när den sakta åker uppåt börjar ett sprutande vattenspel undertill. Under tiden ser man ut över shoppinggatan som har åtta affärer, nio restauranger och barer. Vissa kvällar används promenaden till ett stort karnevalståg då fartygets dansare blandar sig med publiken. När baren är uppe är det bara att kliva av i det tredje området Central Park och är kanske gå vidare till en av de lyxiga restaurangerna som ligger bland den lummiga växtligheten.

IMG_5980_1

Den grönskande parken är nästan 20 meter bred och 100 meter lång. Små skyltar visar om växten är en kakaoplanta, bananträd, jasmin, fredskalla eller något annat. Flera trädgårdsmästare pysslar om växterna på heltid så att allt ska frodas och må bra. Här är det härligt att bara ta det lugnt på en bänk, dricka en kaffe eller strosa omkring.

I Central Park ligger restauranger, caféer och barer. Den mest exklusiva heter 150 Central Park, italienska Giovanni’s Table är en annan. Kvaliteten är hög, på såväl mat som service. Själv älskar jag att äta frukost på Park Café och lyssna till fågelsången, även om den nog är inspelad och kommer från gömda högtalare!

Förutom en fast kuvertavgift på specialrestaurangerna ingår annars alla måltider i kryssningens pris. Det gör också aktiviteterna som klätterväggarna, vågsurfingpoolerna och linbanan. Ja, du läste rätt – 25 meter ovanför däck mellan de öppna fartygskropparna går en stålvajer. Fastspänd i den kan man susa fram, fritt hängande om än säkert fastspänd. Ingenting för höjdrädda men riktigt skoj för oss andra! Andra aktiviteter man kan roa sig med är till exempel minigolf, basket, skridskor, karaoke, shower, spa och gym. Det finns flera olika poolområden också inklusive bra vattenlekområde för barn. Coolast är den som är byggd som en sluttande ”strand” där man kan ställa solstolen i vattnet.

Till nackdelarna med ett sådant här stort fartyg hör att det kan bli många dagar till havs eftersom det inte är alla hamnar fartyget kan lägga till vid. Vissa tycker dock säkert att det bara är bra så att man ska hinna roa sig mer ombord. Och så avstånden förstås, man vänder inte gärna om ifall man glömt något i hytten. Det kan också vara knepigt att hitta sitt resesällskap ifall man tappar bort varandra. En riktig bra lösning de gjort för att man i alla fall ska hitta sin hytt så smidigt som möjligt är de interaktiva skärmarna som sitter vid hissarna. Där knappar man in sitt hyttnummer och får upp en karta som markerar hur man enklast hittar ”hem”.

För mig spelar de här sakerna ingen roll. Att vara ombord är som att bli barn på nytt, man bara fnissar och skakar på huvudet åt allt tokigt de hittat på – och att allt detta finns till havs. Royal Caribbeans slogan passar dem som hand i handsken; The Nation of Why Not? För precis så känns det som att de har tänkt när man är tillfällig invånare i deras värld; ”undrar om det här går? varför inte? Vi testar!”. Gör det du med.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier