Att kryssa i Medelhavet

Mykonos, foto: Heidi Rovén.

Angränsande till de tre kontinenterna Europa, Afrika och Asien står Medelhavet för både närhet och exotism. Ofta är det här många upplever sin första ”riktiga” kryssning och hit många sedan också återvänder år efter år.

Antalet lockande hamnar är många vilket gör variationerna, om inte oändliga till antalet, så i alla fall tillfredsställande många. De relativt få flygtimmarna, eller tågtimmarna för all del, gör även transporten till utgångshamnen till en behaglig start på äventyret. Inte för tröttande, aldrig någon besvärande jetleg att tala om, och det finns inget behov av att offra en extra semesterdag i restid.

Ibland kan vi vara av uppfattningen att nära på något sätt skulle vara sämre vilket förstås är en befängd tanke. Nära för oss är långt borta för andra vilket ger termen exotiskt olika innebörd beroende på var vi kommer ifrån. Den som redan känner sig väl bekant med till exempel Grekland, Spanien och Italien kan välja en kryssning som också gör stopp i Istanbul och längs den södra delen av Turkiet, eller varför inte snegla mot den nordafrikanska kusten och kryssningar som angör hamnar i Egypten, Libyen eller Marocko?

Vissa längre Medelhavskryssningar kombinerar Medelhavet med ett besök på Kanarieöarna, Madeira eller Azorerna genom att kryssa genom Gibraltarsund och fortsätta ut i Atlanten. Traditionellt delas kryssningar i Medelhavet upp på den östra och den västra delen. Sällan hinner man med båda.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier