Dagsbesök på den grekiska ön Santorini – 5 tips

När man säger Santorini tänker nog de flesta automatiskt på vykortsliknande vyer av följande; vitkalkade hus med blå detaljer som klättrar utmed karga sluttningar ner mot Medelhavet. Det blå kan dyka upp som en dörr, ett rundat kupoltak, detaljer på en fasad. Och det är sååå läckert mot allt det kritvita!

Grekiska övärlden andas drömsemester som få platser och här dröjer sig dessutom värmen kvar lite extra en bra bit in på hösten när det börjar bli svalare på andra platser kring Medelhavet. Tar man en kryssning sent i säsong (som jag gjorde nyligen med Celebrity Apex) passar det perfekt med ett stopp här.

Vad ska man då göra och inte göra på Santorini? Att ta en utflykt är förstås alltid lätt. Rederierna anordnar alltid flera men det finns inga krav på att man måste följa med på en sådan, det går lika bra att gå iland på egen hand. Det svåra är att åka härifrån…det finns gott om drömmiga små hotell, det ena läckrare än det andra!  

Här får ni följa min dag i tips-form som förhoppningvis underlättar när ni själva kommer hit.

5 tips till en lyckad dag på Santorini

1, Ta linbanan

Stora kryssningsfartyg kan inte lägga till i den lilla hamnen i huvudorten Fira (kallas även förvirrande nog Thira, många tror att det är olika men det är alltså samma by) utan ofta tar man en så kallad tender in till land. Hamnläget ligger långt nedanför själva staden med sina mysiga vindlande gränder.

För att nå upp till byn kan du antingen:

  • Gå. Vilket är ansträngande, svettigt och kräver bra skor.
  • Rida åsna. Du kommer säkert råka på en lokalbo som vill få dig att kliva upp på åsneryggen mot en peng. Roligt? Kanske. Skumpigt? Garanterat. Och ansträngande – ja, för åsnan!      
  • Ta linbanan. Det av alternativen jag röstar på. Biljetten kostar 6 euro enkel väg och du slipper både att komma upp helt slutkörd eller med dåligt samvete.

2, Köp en klänning  

Jag inser att rådet är något diskriminerande, men det finns skjortor också (eller så kan man köpa en klänning i present till någon man tycker om). 🙂 Det vimlar av fina alternativ och priserna var betydligt bättre (20-30 euro) än jag hade förväntat mig (120-130 euro).

Är det något man vill här så är det nämligen att svepa omkring i gränderna i en lång vacker och semesteraktigt bohemisk klänning! Det finns olika längder att välja på och både enfärgade och mönstrade. Jag köpte ingen och ångrar mig så klart! För som en väninna jag rest en del med lärde mig; man ångrar bara köpen man inte gjorde. 😉

Som tur hade jag packat en grekiskt blå topp för att matcha destinationen – och det tycker jag att jag lyckades med ganska bra!

3, Strosa genom gränderna

Man måste faktiskt inte göra något särskilt här. Att bara strosa runt bland gränderna räcker gott, vilket är väldigt skönt. Att åka till en vingård eller liknande leder dig istället ofta bort från den typiska Santorini-stämningen man ju vill ha med sig; de nämnda vitkalkade husen med blå detaljer med utsikt över havet.

Jag bara följde promenadstråket norrut och allt vi passerade var fint och fotovänligt. Souvenirerna skulle jag mer titta på än köpa dock, haha, för hur söta de än är i sin ”naturliga miljö”, lika konstiga kan de kännas hemma på kylskåpet eller fönsterbrädan i regnrusket.

Om du nu inte känner starkt förstås att de kommer påminna dig om din resa och ge dig härliga, energigivande minnesbilder varje gång du får syn på den där lilla väderkvarnen eller åsnan i keramik. Då ska du slå till direkt!

4, Njut av vyerna

Det kan låta banalt men att njuta av vyerna är en huvudsyssla på Santorini! Och man har dem, vyerna alltså, åt alla håll – men främst ut mot havet. Staden Fira klättrar på klipporna och sluttningarna, något de lokala restauratörerna inte varit sena att dra fördel av.

Det finns gott om trevliga tavernor, barer och restauranger att slå sig ned på och man måste inte äta. Att beställa en kaffe eller ett glas vin eller en drink räcker gott. Äter gör man ju ombord så mycket ändå.

Själv tog jag mig in från Celebrity Apex efter lunch så att jag stod mig ända till kvällen. Och när jag hittat precis det rätta stället slog jag mig ner för en mysig paus. Det är faktiskt i pauserna det händer har jag märkt; det är då magin uppstår. Närvarokänslan med en plats, den där som kan ge pirr så nackhåren reser sig… 😉    

5, Se solnedgången i Oia

Stanna till vid vilket vykortsstånd som helst och vänd på korten så kan jag lova dig att merparten är tagna just från Oia! Om ditt fartyg stannar kvar till sent, vilket Celebrity Apex gjorde, är ett tips därför att ta sig till byn (Oia uttalas ”Eeia” vilket kan vara bra att känna till för att undvika fler namnförväxlingar och missförstånd!). Att se solnedgången härifrån är nämligen The Thing att göra när man är på Santorini!

Oia ligger inte ens en halvtimme bort och även om det går lokalbussar är det smidigt att bara hoppa in i en taxi (de tar dock inte kort så du måste ha kontanter, ca 25 euro). Sikta sedan in dig på Byzantine Castle varifrån du har en fantastisk fotovy när solen sänker sig i havet. En liten förvarning dock; du kommer inte vara ensam…

Gillade du detta och är nyfiken på att veta mer om kryssningslivet? Följ mig på Instagram och Facebook. Ses! 🙂

En kommentar på “Dagsbesök på den grekiska ön Santorini – 5 tips

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier