Kryssning – den ultimata semesterupplevelsen

bild 075

Checka in på ett flytande hotell och upptäck världen från havet. Att kryssa är som en all inclusive-semester fast roligare. Förutom alla aktiviteter ombord bjuds nya äventyr i land varje dag.

Het dag i Neapel. Vid landgången till kryssningsfartyget Celebrity Millennium möts jag av en leende dam som med tång räcker mig en sval handduk att torka bort resdammet med. Den tunga resväskan släpar någon annan till min hytt – därifrån jag för övrigt kan beställa läckra smörgåsar, afternoon tea, frukt och efterrätter utan extra kostnad. Roomservice ingår. Men varför sitta i hytten och äta när det finns sex stycken restauranger ombord där man kan vraka och välja bland ett till synes outtömligt och lockande utbud: pizza eller sushi, 5-rätters eller buffé, hälsosallad eller glassbar – allt finns, och ingår.

bild 226

Miljön är påkostad och tjusig. Det finns butiker, bibliotek, gym, spa, nattklubb, barer och en teater där det visas glittriga shower varje kväll. På kvällen när restaurangerna stängt glider serveringspersonal runt med små kanapéer på silverbricka. Det är bara att ta för sig. Det är lätt att leva sig in i bilden av sig själv som omåttligt förmögen eller känd hollywoodstjärna, atmosfären ombord smittar.

Särskilt servicen är imponerande. Eller vad sägs om detta: varje morgon vid frukostbuffén erbjuder sig servitörerna raskt att bära brickan. Väljer man à la carte-matsalen blir det linneservett i knät och uppassning därefter. En dag vid poolen får servitörerna reda på att jag har ont i halsen. Strax kommer varmt honungsvatten med pressad lime till undsättning och en förhoppning om att jag snart ska må bättre.

Mellan allt detta besöker man fantastiska öar och städer i flera olika länder. Under en kryssning hinner man uppleva mångfaldigt mer än under en vanlig semestervecka, och genast börjar man planera för återbesök till sina favoriter. Den som föredrar att stanna ombord kan välja mellan kurser i allt från schack till linedancing, sportaktiviteter eller musikunderhållning – eller att slappa i ett eget hörn med en bok.

Millennium tillhör flottan som heter precis som man känner sig ombord – Celebrity. Celebrity Cruises tillhör samma koncern som Royal Caribbean Cruise Line, men håller något högre standard och riktar sig mer till par som söker ett stillsammare tempo. Aktivitetsprogrammet är visserligen späckat, men här finns inga skridskobanor, klätterväggar, vågsurfingmaskiner eller linbanor. De hittar man istället ombord på Royal Caribbeans största och nyaste fartyg.

bild 208

Även om det i sammanhanget utslitna ordet lyxig känns frestande att använda, är kryssningar av idag så mycket mer. Nu finns även kryssningar i charterkatalogerna, och för barnfamiljer finns pengar att spara med de italienska rederierna MSC och Costa där barn under 18 år kostar en spottstyver för en veckokryss, från 0 – ungefär 1400 kr är inte ovanligt när de delar hytt med två fullt betalande vuxna. Trenden att semestra till havs är förstås inte ny, vissa rederier har funnits i över 170 år, men först nu börjar konceptet få gensvar här uppe i norr. Och rederierna svarar med att bygga fartyg på löpande band. Hos Royal Caribbean finns de allra största fartygen Oasis of the Seas och Allure of the Seas som kan ta en bra bit över 6000 passagerare.

Att semesterformen lockar är inte konstigt, i alla fall inte för dem som redan prövat och vet vad det handlar om. Enligt en undersökning av Fürst Scandinavian Research svarade 93 procent av 75 tillfrågade kryssningsresenärer ja på om de skulle vilja kryssa igen. Men vad är det då som är så bra med att kryssa? I samma undersökning svarade 40 procent att det bästa var ”att allt är serverat”, 42 procent ”maten” och 36 procent ”att vakna i en ny hamn varje morgon”.

bild 236

Den som vill pröva har många olika kryssningar och rederier att välja bland. Det finns lågpris och charterpaket, till top-of-the-top och de strikt formella. Däremellan hittar man högklassiga kryssningar som ändå har en avslappnad atmosfär med många aktiviteter ombord. Bland de mindre pärlorna finns en seglingskryss med Star Clipper, en variant många seglare fastnar för men även ett alldeles utmärkt val för landkrabbor som inte kan namnge en enda tamp, knop eller segel. Rederiet ägs av svensken Mikael Krafft och består av tre pampiga segelfartyg byggda enligt gammal tradition.

Norskägda SeaDream med sina två yachter är en annan variant för den som föredrar den mindre och mer intima atmosfären. Här erbjuds lyxig atmosfär med toppservice och gourmetklass på maten, men ändå en avslappnad stämning utan krav på smoking eller långklänning.

Smidiga och eleganta med en passagerarkapacitet på en tiondel av bjässarna, tar dessa mindre fartyg sig fram i vikar och hamnar som de större fartygen inte kommer åt. Här är lyxen av annat slag, närheten till havet är påtaglig och under en vecka ombord är det lätt att få kontakt och lära känna de andra passagerarna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier