img_6612_1
En dag till havs är det många som slappar vid poolen. Foto: Heidi Rovén.

En kryssning är ju inte minst de destinationer man besöker på resan. Vissa kryssningar kan innehålla flera dagar till havs, andra resor inga alls. Men vanligast är att i alla fall någon dag till havs ingår.

Dagen till havs, något att se fram emot

Hur man ställer sig till detta varierar, den destinationsfokuserade vill förstås ha så många dagar iland som möjligt men den som bokat ett stort fartyg ser ofta fram emot dagen till havs då det finns tid att ha kul ombord. Om inte annat brukar man ändra sig efter några kryssningar när man vet; att bara ta sig iland varje dag för intensiv sightseeing kan trötta den mest vetgirige – lite avkoppling ombord som omväxling brukar vara välkommet…

Vår senaste rutt

Vår senaste kryssning med TUI Discovery innehöll sex stopp längs Medelhavets kust; Palma de Mallorca (där kryssningen började och slutade), Ajaccio (Korsika), Civitaveccia (utanför Rom), Livorno (Italien), St Raphaël (Frankrike), Palamos (Spanien).

img_7241_1
Restaurangen ”Les Sablettes”, St Raphaël. Foto: Heidi Rovén.

En dag, den andra på kryssningen eller den första sedan vi la ut, spenderades till havs vilket var jätteskönt: att börja med att lära känna fartyget, hitta ombord, varva ner efter resan och så vidare. Alla stopp var vid kaj utom ett då vi tog ”tender” (livbåt) för att komma in till hamn. Detta var i St Raphaël. Alltid lite spännande men gick jättebra. Knappt någon kö alls, vi kom med direkt (försöker man gå av med första båten på morgonen kan man säkert få det svårt dock…då ska alla som ska på utflykt också av).

Små kontra stora hamnar

img_6709-1
Ajaccio, Korsika. Foto: K. Scheiderbauer.

Vi tyckte mixen av hamnar var bra; en lagom mix mellan små och stora hamnar och en dag till havs. Rent personligen föredrar vi alltid små hamnar som tenderar till att vara mysigare och mer lättillgängliga än de stora.

Att lägga till i Civitavecchia eller Livorno ger inget om du inte bokat utflykt. I Livorno stank det faktiskt olja/diesel hela dagen, vi låg inne i en stor containerhamn. Mindre charmigt.

img_7232_1
St. Raphaël. Foto: H. Rovén.

Höjdpunkterna på kryssningen var Korsika där vi besökte Ajaccio och St Raphaël på Franska Rivieran. Här är det lätt att få semesterkänsla genom att bara strosa runt, äta lunch (”Formule du midi” 😉 ) eller sitta på café och spana på folk, gå i butiker (vare sig man shoppar eller inte) och fotografera söta små gränder, stränder, palmer och ungdomar på vespor 🙂 .

Rutten kan ändras

En sak som vi missade denna gång och som jag vill dela med mig av eftersom det kan vara bra att känna till är att destinationerna kan ändras.

Vi trodde vi också skulle besöka Barcelona men fick veta när vi var ombord att vi istället skulle lägga till i en stad cirka 1,5 timme utanför som heter Palamos.

Först hörde jag fel, så jag trodde vi skulle till Palermo på Sicilien och blev jätteglad: ”det var länge sedan” 🙂 . Men, det var alltså Palamos. Vi gick aldrig iland, bekväma med tanke på att allt blir lite meckigare med barn och bebis. Stranden såg i och för sig fin ut men vädret var dåligt och vi hörde att förutom bad eller utflykt in till Barcelona fanns inte så mycket annat att göra där.

img_7385_1
Palamos, Spanien. Foto: Heidi Rovén.

Passa på att besöka sevärdheter

Har man dock aldrig varit i till exempel Rom (hit åker man från Civitavecchia) och alltid velat besöka Colosseum så tycker jag absolut att det är ett bra tillfälle att ”beta av” sådana kända platser på en kryssning.

Utflykterna kan kosta en slant men det är ett smidigt sätt att ta sig dit och få med sig det viktigaste i upplevelseväg på begränsad tid. Samma sak med Florens och Pisa, hit går det utflykter från hamnen Livorno.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier