Att kryssa på hemmaplan

MSC Opera
MSC Opera
Foto: MSC Cruises

Oavsett om man är en tveksam förstagångskryssare, flygrädd eller bara vill hålla nere resebudgeten – är det ett bra tips att välja en kryssning i närliggande farvatten. Ligger avresehamnen nära tar du dig enkelt dit med egen bil, buss eller tåg. På så sätt slipper du avgiften för en flygbiljett och kan komma undan för en billigare peng.

Sommartid när solen lyser generöst även på våra breddgrader känns våra farvatten dessutom mer lockande, särskilt i kombination med något av de stora internationella kryssningsfartygen som har många ombord-upplevelser att bjuda på.

Bor man på Sveriges östkust är det kryssningar som utgår från Stockholm man ska titta efter. Från västkusten kan det enklaste vara att utgå från Oslo, eventuellt Göteborg eller – om man bor långt söderut – från Köpenhamn som då blir närmaste avgångshamn.

Royal Caribbean Cruise Line har kryssningar som utgår från både Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Rederiet är lättsamt och aktivitetsbetonat med mycket att göra på de flesta fartyg. Passar de flesta åldrar och hela familjen.

MSC Cruises har kryssningar som utgår från Köpenhamn och Oslo. Detta italienska rederi med elegant inredning och design, har inte lika många sportiga aktiviteter som Royal Caribbean men väldigt bra priser för barn som delar hytt med sina föräldrar.

Costa Cruises är ännu ett italienskt rederi med familjär, lättsam atmosfär som kryssar ut både mot Norges fjordar och i Östersjön. De utgår också från Köpenhamn och Oslo.

Princess Cruises har kryssningar som utgår från Köpenhamn med sina fartyg som erbjuder vad de själva kallar ”Big Ship Choice, Small Ship Feel”, alltså det stora fartygets utbud men med känslan av ett litet.

Holland America Line och The yachts of Seabourn utgår båda från Köpenhamn och Stockholm, och attraherar båda par som söker en elegant stilfull miljö – fast på olika sätt och med olika prislappar. Seabourn erbjuder lyxiga kryssningar med mindre yachter men kostar flera gånger mer än de med Holland America som också har betydligt större fartyg.

Silversea Cruises och Regent Seven Seas Cruises är två rederier i toppklass med lyxig atmosfär och elegant ombordliv. Båda har kryssningar som utgår både från Stockholm och Köpenhamn. Regent Seven Seas utgår även från Oslo.

En annat bra alternativ till lyxfartygen är Azamara Club Cruises som liknar sin stil vid personliga boutiquehotell. De har endast två fartyg som tar vardera knappt 700 gäster. Även om servicenivån är hög och det ingår mycket i priset, är stämningen relativt avslappnad.

Oceania Cruises är relativt okända i Sverige men har flera kryssningar från både Stockholm och Köpenhamn. Deras fem fartyg tar mellan 684 till 1250 gäster.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier