Dagsbesök i Ystad – tips på vad man kan se & göra

Okej, det blev inget Gdansk eller Bornholm på Viking Lines första avgångar i sommar. Trist utav bara… #¤%*! Jag förstår att många är besvikna. Rederiet försöker dock göra det bästa av situationen och erbjuder en annan destination, vilken är Ystad. Hit åker också Tallink Silja på sina sommarkryssningar (som också, precis som Viking Cinderella, besöker Visby).

Om vi bestämmer oss för att gilla läget (vi var också inbokade med Viking Line så vi är i samma sits) så är det bästa vi kan göra att se vad vi kan göra istället för att gräva ner oss ännu mer i vad vi missar. Jag tog mig därför ett kik på vad som är värt att lägga tiden på i Ystad.

Vi har själva besökt Ystad flera gånger, då med bil. Eftersom jag också skriver mycket om spa har den givna destinationen varje gång varit Ystad Saltsjöbad, ett välkänt och populärt spahotell. Min första tanke var att förhandla fram något trevligt åt er i samarbete med dem men det visade sig att de är fullbokade plus har restriktioner att rätta sig efter så de kan inte ta emot extra daggäster. Tyvärr!

5 tips på saker att se & göra i Ystad

Som tur är tar det inte slut där, själv skulle jag vilja ha flera dagar i staden för det finns gott om sevärdheter att besöka. Strosa i gamla stan, besöka Ales Stenar, gå i Kurt Wallanders fortspår, åka till stranden Sandhammaren som ska ha sand som påminner om Karibien…och så vidare.

Här är fem tips på trevliga utflykter att göra under ett dagsbesök i Ystad:

 • Ales Stenar
  Vad det egentligen är råder det delade meningar om. Ales stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning, även kallat Stenskeppet. Platsen är åsen ovanför det gamla fiskeläget Kåseberga och hit kan man bara ta sig på egna ben (ej bil eller rullstol). Ales stenar har funnits i 1400 år och omfattar 59 stenblock, är 67 meter lång och 19 meter bred.
 • Ystad Djurpark
  Ystad Djurpark ligger en mil utanför Ystad. Här finns över sjuttio djurarter från olika delar av världen.  Parken öppnade 1998 och ligger i ett böljande gräslandskap. Det finns även lekplatser och ett badland som ingår i entrébiljetten (den är öppen 1/6-31/8). Entrébiljetter till parken måste köpas i förväg.  
 • Klostret i Ystad
  Det här är ett av Sveriges äldsta och bäst bevarade klosterbyggnader. Klosterkyrkan används både som museum och kyrka. Mellan den 5/6-19/9 pågår en Alfons Åberg-utställning (kanske värd att besöka till exempel om man har barn). Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide. Till klostret hör olika trädgårdar med läkande och doftande växter.
 • Per Helsas Gård
  Ystad anses ha landets mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelse. Ett av de bästa exemplen är handelsgården Per Helsas gård, ett helt kvarter med korsvirkeslängor där de äldsta delarna är från 1600-talet. Gården bär namn efter Per Hansson, ägare till gården under en stor del av 1900-talets första hälft. Idag är det Ystad Stad som äger gården.
 • Ystad beach
  Precis utanför spahotell Ystad Saltsjöbad finns en härlig strand och badbrygga. Längs havet går också en fin strandpromenad. Hit går också Lilla Tåget vissa dagar och tider (annars gör det en stadsrundtur som otroligt nog är gratis).  
Ystad Beach

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier