5 coola designelement i Birkas nya hytter

870dbde70318b9e9_org

Från maximalism till svensk natur och skärgård. Det är temat när Birka Cruises och formgivaren Alexander Lervik inleder ett nytt samarbete.

– Vi vill plocka in skärgården ombord och skapa en skandinavisk, modern känsla. Och vi tar hela greppet från ljussättning till inredning och material, säger Satu Andersson, VD för Birka Cruises.
– Kombinationen av Alexanders breda bakgrund både som möbel-, produkt- och ljusdesigner och att fartyg är en ny miljö för honom gör samarbetet extra spännande.

9a846873ed7b6b1a_org

Först ut är 20 insideshytter samt handikapphytterna. Arbetet påbörjas i oktober och hytterna står klara i mitten av december. Samtidigt får receptionen också nytt utseende.

– Traditionellt står kryssningsfartyg för en slags maximalism. Vi vill i stället skapa något mellan modern arkitektur och Junibacken, en känsla som förmedlar något av skärgården, säger Alexander Lervik.

En utmaning har varit att skapa både ett effektivt boende och en skön gästupplevelse i hytterna som mäter 8,4 kvadratmeter och inte har fönster. Här blir belysningen en mycket viktig komponent med bland annat specialritad ljusinstallation från finska SAAS instruments.

– I skärgårdstemat ingår självklart svensk design, bland annat har jag skapat en klädhängare framtaget av det svenska varumärket Tingest för Birka Cruises, säger Alexander Lervik.

5 designelement som ska skapa den nya upplevelsen

  • LED-ljus överallt
  • Ljuscirkel i taket som skapar en effekt av värme och stämning och ändrar sig under dygnet
  • LED-TV som visar live-video från skärgården utanför
  • Klädhängare från svenska Tingest, speciellt framtagen för hytterna
  • Specialritad spegel med ljus

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier