Allt fler passagerare reser med Finnlines fartyg

Antalet privatresenärer på Finnlines fartyg ökade med drygt 17 procent under 2023 jämfört med 2022. Rederiet lyfte också sina passagerartjänster till en ny nivå när Finnsirius startade sin trafik i mitten av september 2023. Finnsirius trafikerar rutten mellan det finländska fastlandet, Åland och Sverige, och är det första av två frakt- och passagerarfartyg (ro-pax) i Superstarklassen.

Antalet passagerare på Finnlines fartyg, medräknat både lastbilschaufförer och privatresenärer, uppgick till 695 000 år 2023, en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Fritidsresandet steg med över 17 procent under året, en markant tillväxt jämfört med 2022. Störst var uppgången på rutten mellan det finländska fastlandet, Åland och Sverige – hela 49 procent – följt av rutten mellan Finland och Tyskland, där antalet fritidspassagerare steg med 11 procent.

Nyheter för passagerare mellan Finland och Sverige

Finnlines passagerartrafik inledde en ny era i september 2023 när det nya ropax-fartyget Finnsirius debuterade på rutten Kapellskär-Långnäs-Nådendal. Finnsirius är Finnlines flaggskepp, specialdesignat för den snabba rutten mellan Sverige och Finland.

Finnsirius erbjuder uppgraderade tjänster och bättre resekomfort än den föregående generationen ropax-fartyg. Fartyget har många olika hyttkategorier, med allt från enkla kompakthytter till hytter med plats för sex personer och lyxiga sviter. Fartygens passagerare kan välja mellan sju barer och restauranger. Ombord finns konferensrum och loungefaciliteter, en stor taxfreebutik, ett spa med gym och yogarum, aktiviteter för barn och till och med två utomhusområden för husdjur. Den magnifika skärgården är ständigt närvarande genom stora panoramafönster. Sammantaget kan man säga att Finnsirius och Superstar-klassen erbjuder en reseupplevelse på kryssningsnivå.

Systerfartyget Finncanopus på väg till Europa

Finnsirius systerfartyg Finncanopus levererades till Finnlines i december och är nu på väg mot Europa. Den ursprungliga planen var att segla genom Suezkanalen, men av säkerhetsskäl kommer Finncanopus i stället runda Godahoppsudden på sin väg mot Europa.

”Finnsirius har fått mycket beröm och ett varmt välkomnande av våra passagerare. När Finncanopus anländer i februari kommer våra resenärer att ha tillgång till samma förstklassiga faciliteter och tjänster på både morgon- och kvällsavgångarna. Vi kan då även erbjuda dagskryssningar”, säger Marco Palmu, direktör för Finnlines passagerartrafik.

”Ropax-fartyget Finnswan, som för närvarande trafikerar rutten, kommer att överföras till vår rutt mellan Sverige och Tyskland. På så sätt kan vi även höja kvaliteten på våra passagerartjänster på en annan viktig sjöförbindelse”, säger Marco Palmu.

Särskilda sommarprogram

Tre ropax-fartyg i Finnlines Star-klass kommer fortsatt trafikera rutten mellan Finland och Tyskland. På rutterna mellan Finland och Tyskland samt Finland och Sverige kommer musikunderhållning för alla åldrar och underhållande program för barn att erbjudas under sommarsäsongen 2024.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier