En titt på vad som sker globalt i kryssningsindustrin

Nyss återkommen från min egen – landbaserade – semester, kände jag att det var läge för en uppdatering på vad som egentligen sker i kryssningsvärlden, utanför Norden. Det finns förstås många detaljer att tillägga men här är några breda penseldrag av läget, för några av de stora rederierna.

På MSC Cruises hemsida kan man läsa att rederiet stoppar sina kryssningar fram till 15 augusti. För att kunna starta sina kryssningar igen på ett säkert sätt håller rederiet på att utarbeta ett nytt hälso- och säkerhetsprotokoll. Dessa nya riktlinjer är framtagna i enlighet med bland annat EU Healthy Gateways, the European Union-funded Joint Action, samt European Maritime Safety Agency, EMSA.

Norra Europa, en kall zon

  • MSC Cruises Karibien-kryssningar är inställda till och med 15 september.
  • Kryssningar i Norra Europa är inställda hela sommarsäsongen 2020 vilket inkluderar alla datum fram till och med 23 oktober.
  • Beslutet från Kanadas regering att förbjuda kryssningsfartyg som tar fler än 100 gäster ombord, har gjort att tre berörda 10-nätters kryssningar med MSC Meraviglia ställs in.
  • Alla kryssningar med MSC Bellissima i Asien är också inställda till och med den 6 september.

Berörda gäster som bokat någon av de inställda kryssningarna kommer att bli kompenserade med FCC, Future Cruise Credit som kan användas för en ny kryssning som avgår före eller på dagen 31 December 2021. Varje rederi har för övrigt sin policy för inställda kryssningar som går att läsa på respektive hemsida.

Costa Victoria lämnar flottan

För Costa Cruises gäller i princip detsamma; alla kryssningar är inställda till 15 augusti 2020 liksom alla kryssningar resten av säsongen i norra Europa. Dessutom ställs alla framtida kryssningar in med Costa Victoria, då fartyget lämnar flottan. Anledningen är rederiets satsning på mer miljövänliga fartyg där Costa Victoria då inte längre passar in.

Av Carnival Corporations övriga åtta varumärken är det AIDA Cruises som först planeras att återgå i drift. I augusti ska AIDA kryssa i Europa igen.

Healthy Sail Panel

Royal Caribbean-gruppen (Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Silversea cruises, TUI Cruises, Azamara, Hapag-Lloyd Cruises) har också ställt in de flesta av sina kryssningar till och med den 15 september 2020.

Tillsammans med Norwegian Cruise Line har de ingått ett samarbete för att undersöka hur de kan återuppta sin kryssningsverksamhet på ett säkert sätt, för såväl personal som gäster. En expertpanel kallad Healthy Sail Panel söker just nu svar på denna utmaning, det vill säga vilka åtgärder som måste tas för att fartygen ska kunna börja ta emot gäster ombord igen.

Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. äger rederierna Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises and Regent Seven Seas Cruises. De har ställt in alla kryssningar fram till 30 september 2020, förutom kryssningar till Alaska från Seattle i september. På grund av hamn- och reseförbud stalls också seglingar till Kanada och New England in, med avgångar i oktober 2020.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier