Finnlines lanserar nytt mat- och dryckeskoncept

Finnlines två nya Superstarfartyg sätts in på rederiets rutt Kapellskär-Långnäs-Nådendal med start i september i år. Förutom en ökad passagerarkapacitet har Finnlines även ett helt nytt fokus på att höja reseupplevelsen för sina passagerare. Därför lanserar de nu ett nytt mat- och dryckeskoncept ombord på sina fartyg till Åland och Finland.

Flera av restaurangerna får nya menyer utformade av matprofilen Henri Alén och Dan Grönvall, chefskock på Finnlines. Henri Alén är ägare av och kökschef på restaurang Finnjävel i Helsingfors. Han är även känd från finska versionen av tv-programmet Masterchef. Den mångfaldigt prisbelönta bartendern Josephine Sondlo, har också tagit fram en dryckesmeny exklusivt för Finnlines nya fartyg.

Prisbelönad bartender bakom nytt dryckeskoncept

Josephine Sondlo är utsedd till Nordens bästa bartender 2017 och hon är även tvåfaldig finalist i World Class Global. Under Art of Italicus 2022 blev hon utsedd till svensk vinnare samt tilldelades det globala hållbarhetspriset. Nori bar i Stockholm, som är signerad Josephine Sondlo samt kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman, nominerades även den under 2022 till årets svenska nykomling.

– Det har varit fantastiskt roligt att utarbeta dryckesmenyn och jag är mycket stolt över samarbetet med Finnlines, säger Josephine Sondlo.

Den fullskaliga dryckesmenyn är ännu så länge hemlig och presenteras först när de nya fartygen börjar trafikera rutten.

Brett utbud av restauranger och barer ombord

Fartygens nya mat- och restaurangkoncept kommer att innebära både en traditionell buffé, samt flertalet restauranger och barer.

Henri Alén och Dan Grönvall har utformat menyerna för att passa vid alla olika tillfällen, från mötesmiddagar till romantiska kryssningsresor. Även om restaurangernas menyer skiljer sig åt, är deras gemensamma fokus smakliga delikatesser från skärgården med inspiration från medelhavsköket.

Från jord till bord på fartygen

I de nya menyerna används lokalt odlade råvaror i en mängd olika rätter. Korsanvändningen av råvaror planeras noggrant för att minska matsvinn och energiförbrukning vid tillagning.

– Ledmotivet i Superstar-konceptet är hållbarhet, närproducerat och säsongsbaserat. Till exempel är bröd och bakverk bakat i Åbo med omnejd och skärgårdsbuffén och de lokala läskedryckerna kommer från Åland, säger Marco Palmu, Head of Passenger Services på Finnlines.

I våras inledde dessutom Finnlines ett nära samarbete med den finska livsmedelsgrossisten Kespro som numera ansvarar för matleveranserna till Finnlines fartyg mellan Sverige och Finland. Kespro lägger stor vikt vid den gröna omställningen och ansvarar för en hållbar leveranskedja – från jord till bord.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier