Finnsirius nu döpt: första fartyget i Superstarklassen

Finnsirius är det första fartyget i Superstarklassen.
Finnsirius, foto: Finnlines/Peter Kroon.

Finnsirius, det första av Finnlines två nya hållbara ropaxfartyg i Superstarklassen, är nu döpt. Fartygets gudmor är Tiina Ahola, som representerar Aholakoncernen. Namngivningsceremonin firade Finnlines och Aholakoncernens långvariga samarbete och engagemang för Finlands industri och handelssektor, som betydelsefulla transportörer av finländsk export och import.

Ropaxfartyget Finnsirius, som ingår i Finnlines gröna nybyggnadsprogram om 500 miljoner euro, döptes vid en högtidlig ceremoni i Nådendal den 13 september 2023. I enlighet med traditionen vid fartygsdop utbringade Finnsirius gudmor Tiina Ahola en skål och krossade sedan en champagneflaska mot fartygets skrov, med en önskan om lycka, välgång och gynnsamma vindar för fartyget, dess besättning och passagerare.

Grönt nybyggnadsprogram

Finnlines är sedan över 75 år den största sjötransportören av finländsk import och export, och därmed också en stöttepelare för den finländska industrin. Valet av Tiina Ahola som Finnsirius gudmor markerar det långvariga samarbetet mellan Finnlines och Aholakoncernen, som gemensamt upprätthåller en stor del av den finländska handeln.

”Finnlines är sedan länge ett av de viktigaste företagen och en pålitlig stöttepelare för den finländska utrikeshandeln, vilket vi firade vid Finnsirius dop idag. Med vårt gröna nybyggnadsprogram har vi tagit ett stort steg framåt och kan leverera ännu mer effektiva och hållbara lösningar för våra fraktkunder och privatpassagerare. Vi är stolta över att fortsätta vara den huvudsakliga transportören och säkra Finlands import, export och försörjningstrygghet under många år framöver”, säger Tom Pippingsköld, vd och koncernchef för Finnlines.

Finnlines gröna nybyggnadsprogram omfattar både ropax- och rorofartyg. Tre nya hybrid-rorofartyg togs i drift sommaren 2022. Finnsirius är det första av två ropaxfartyg i Superstarklassen som är de största i Finnlines flotta, med en fraktkapacitet på 5 200 lastmeter och plats för 1 100 passagerare. Det andra fartyget, Finncanopus, förväntas levereras i slutet av 2023.

Superstarklassen ger mer service och komfort

”Finnsirius är Finnlines nya hållbara flaggskepp, som designats speciellt för den snabbrörliga godstransportrutten mellan Finland och Sverige. Samtidigt erbjuder Finnsirius uppgraderad service och en större resekomfort än den förra generationen ropaxfartyg. Frakten är Finnlines kärnverksamhet, men det är ett sant nöje att introducera vårt nya servicekoncept för våra passagerare”, säger Antonio Raimo, Line Manager, Finnlines.

Finnsirius sätts nu i trafik på Finnlines linje mellan Finland och Sverige via Åland (Kapellskär-Långnäs-Nådendal). Jungfrufärden är planerad till den 15 september 2023. Systerfartyget Finncanopus planeras att ansluta till Finnsirius på samma rutt under nästa år, samtidigt som ett mindre ropaxfartyg, Finnswan, flyttas till en annan av Finnlines rutter.

Fakta om Finnsirius

Fartygstyp: Ro-pax (roropassagerarfartyg)
Isklass: 1A Super
Total längd: 235,6 m
Största bredd (Moulded breadth): 33,3 m
Bruttodräktighet (GT): 65 692
Dödvikt (DWT – maximal lastförmåga): 11 980
Lastmeter: 5 200
Optimal hastighet: 16,3 / 21,0 knop
Motoreffekt: 4 x 7 200 kW
Flagga: Finland
Maximalt antal passagerare: 1 100
Antal passagerarhytter: 323
Rutt: Sverige-Åland-Finland (Kapellskär-Långnäs-Nådendal)

Utsläppsreducerande teknik

  • Air lubrication – ett innovativt system som använder luftbubblor för att minska friktionen mellan fartygets skrov och vattnet, och därmed bränsleförbrukningen
  • Batteriinstallationer
  • Reducerade avgasutsläpp
  • Landströmsanslutning
  • Automatisk förtöjning
  • System för återvinning av spillvärme
  • System för rening av barlastvatten

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier