Flygplatskaoset: är din kryssning i fara?

På nyheterna och i sociala medier visas bilder på ett enda stort folkhav och köer och åter köer på flygplatser som exempelvis Arlanda. Tydligen ska köerna när de är som värst sträcka sig hundratals meter. Schiphol är också drabbat, liksom Kastrup med flera.

De lyckliga som har pass som räcker sommaren ut (även det ett kaos – väntetiderna för att få förnya sitt pass) och som har en kryssning inplanerad, har ändå ett stort orosmoment framför sig: att ta sig igenom köerna på flygplatsen.

Att vi ska vara ute i god tid har vi lärt oss. Swedavia/flygbolagen har hittills skyllt på pandemin, men att den extra minut det skulle ta att visa upp erforderliga dokument skulle orsaka så extremt förlängda köer och väntetider känns absurt.

Swedavias förklaringar

Nu har många av kraven lättat och ändå består köerna. Var beror det egentligen på? Om man ska tro statligt ägda Swedavia, som äger och driver 10 av de största flygplatserna i landet, beror de förlängda kötiderna på personalbrist. Swedavia har helt enkelt inte klarat av att rekrytera i takt med att antalet resenärer tilltagit efter pandemin.

Nuläget är extremt. Polis vaktar utanför Arlanda, är på plats för att upprätthålla ordningen och få folk att avstå från att gå in för tidigt i flygplatsbyggnaden. Samtidigt; den som missar sin flight har ingen ersättning att vänta.

Flygplatsoperatören uppmanar nu resande att se till att checka in i förväg, vara på plats i tid och ha de dokument som krävs redo. Finns det mer man kan göra? Inte mycket faktiskt, men här nedan följer ett par tips.

3 sätt att ta sig förbi köerna

  1. Den som reser i första klass eller exempelvis har SAS-medlemsskap som SAS EuroBonus Guld eller Diamant, kan passera förbi kön vid säkerhetskontrollen och använda fast track.
  2. Barnfamiljer kan ta en särskild kö och få en slags ”fast track” (osäker dock vid vilken ålder barnen anses orka köa i den vanliga kön och man stoppas från denna kö…).
  3. Hos vissa flygbolag, som exempelvis Norwegian, kan man köpa till ”fast track” upp till så sent som 30 minuter före avgång. Pris: 110 kr per person.

Själv kommer jag åberopa både punkt 2 och 3 när jag ska ut och kryssa nu i juni. Jag hoppas det kommer att gå bra.

Har du också en kryssning inbokad i sommar? Är du orolig för hur det ska gå med köerna?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier