Temakryssningar lockar generation 60+

Fartyget snett uppifrån
Birka till havs. Foto: Birka Cruises.

Att göra saker tillsammans och umgås med likasinnade blir allt populärare bland en av resebranschens största kundgrupper, 60 plussarna. För att möta intresset har Birka Cruises utökat antalet temakryssningar med 80 procent jämfört med förra året.

Tid är den nya valutan och det handlar om att få ut så mycket som möjligt av sin tid, också hos nyblivna pensionärer.

– Dagens pensionärer har fulltecknade agendor och lever ett aktivt liv. Vi konkurrerar framför allt om deras tid, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises.

Badhytter Warnemünde
Badhytter Warnemünde.

60-plussarna är engagerade, resvana och har många intressen. Detta är en målgrupp som vill fylla tiden med sådant som berikar tillvaron.

Birka Cruises har märkt av en utökad efterfrågan på temakryssningar just i den här åldersgruppen. Som svar på det har de därför utökat antalet kryssningar med tema.

– De vill upptäcka nya saker, träffa nya människor och många är intresserade av att lära sig mer. De omger sig gärna med andra de kan identifiera sig med. Det betyder att de sluter upp kring intresseområden, allt från mat, dryck och körsång till litteratur, konst och musik, säger Marcus Hammarström.

DJ Gloria, Foto: Mikael Axelsson.
DJ Gloria, Foto: Mikael Axelsson.

Ett exempel är rederiets samarbete med Madelein Månsson, alias DJ Gloria, eldsjälen som lever som hon lär. Vid 64 års ålder utbildade hon sig till DJ och startade det första discot för 50-plussare. Madelein DJ:ar på Birka en gång i månaden sedan ett drygt år tillbaka. Nu utökar rederiet samarbetet med två Våga Nytt-kryssningar, där Madelein bland annat föreläser om att det aldrig är för sent att lära nytt.

Exempel på temakryssningar

  • Våga Nytt-kryssning. I kryssningen ingår föreläsning ”Våga nytt efter 60”av Madelein Månsson, Qi-gong samt Raw foodprovning, 18/9 och 6/11,
  • Soul Train Cruise: Numera legendariska Soul Train går till sjöss tre-fyra gånger/år, alltid fullt med vuxna som älskar att dansa,
  • Kör-kryssningar: Bland annat Kör-för-alla-kryssning med Caroline af Ugglas,
  • Fyrkryssing – en gammal goding är den årliga guidade fyrkryssningen som alltid är fullbokad: 53 fyrar på 22 timmar,
  • Romkryssning – Minimässa med rom-, choklad- och cigarrexperter, föreläsningar, Master Classes/romprovningar med några av världens främsta kännare med mera,
  • Långkryssningar: Två– till fyradygnskryssningar sommartid till olika resmål kring Östersjön, bl a Köpenhamn, Tysklands riviera, Gotland och årets nyhet Höga Kusten,
  • Cykelkryssning i samarbete med rundresearrangören TEMA till Köpenhamn, Gotland och Bornholm. TEMA har lagt upp cykelrutterna och deras guider finns med under hela resan.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier