Grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo

Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn har den 6 februari 2024 signerat ett Memorandum of Understanding för att skapa en grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo. Målsättningen är att korridoren ska vara helt fossilfri senast år 2035.

Partnerskapet kommer att fungera som en innovativ plattform för att utveckla skalbara lösningar för utfasning av fossila bränslen och möjliggöra en grön sjöfart mellan Stockholm och Åbo.

–Viking Line är ett rederi med rötterna i den känsliga skärgården. För oss är arbetet med att skydda och bevara Östersjön en del av vårt DNA. Vi är ambitiösa föregångare i branschen och stolta över att tillsammans med Stockholms Hamnar och Åbo Hamn ta detta steg för att komma närmare helt fossilfria kryssningar och transporter på denna viktiga farled mellan Sverige, Åland och Finland, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Grön sjöfartskorridor steg i klimatomställningen

Projektet och partnerskapet mellan Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn som idag har formaliserats genom signerandet av ett Memorandum of Understanding kvalificerar sig som en grön sjöfartskorridor enligt Clydebankdeklarationen, med bekräftelse från både Sverige och Finland. Detta åtagande ligger långt före tidplanen i EUs regelverk Fit for 55.

– Klimatförändringarna sker här och nu och då är det viktigare än någonsin att ta konkreta steg för omställning. Vi vet att fler transporter behöver ske med tåg eller båt i stället för bil och flyg och grön sjöfart spelar en stor roll i klimatomställningen av transportsektorn, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar.

– Miljöarbetet har alltid varit i fokus i all vår verksamhet. Åbo hamn ligger inbäddad i en mycket känslig skärgård som ger oss ansvaret att alltid respektera vår omgivning inom det dagliga arbetet. År 2023 skrev vi under Åbo stads miljökontrakt med mål att staden skall vara kolneutralt år 2029. Det är ett mål som vi arbetar systematiskt för att nå och därför är detta memorandum att utveckla en grön transportkorridor mellan Åbo och Stockholm ett naturligt steg för oss, säger Erik Söderholm, vd Åbo Hamn.

Samarbetet kommer också att ta hänsyn till framsteg och lösningar från det pågående Decatrip-projektet, där Viking Line, Rauma Marine Constructions, Åbo Akademi och Kempower samarbetar. Under projektets gång kommer parterna att successivt minska sina koldioxidutsläpp och arbeta för en helt fossilfri korridor. Samarbetet kan på sikt utvidgas till att involvera nyckelintressenter inom sjöfartsnäringen, inklusive varuägare och speditörer. Avtalet skrevs under den 6 februari 2024 i Stockholms Stadshus.

4 kommentarer på “Grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo

 1. Hej igen! Har du någon koll om Viking Line har andra fartygsbeställningar på gång. Framförallt Gabriella tänker jag bör bytas ut inom kanske 5 år. Vad vet du och vad tror du?

  1. Hej!
   Jag har inte hört något om nya fartyg och vet inte alls hur de resonerar internt eller har för planer.
   Tyvärr! Hade varit spännande att vara en fluga på någons axel på ett styrelsemöte. 🙂
   Skulle gissa att de vill se hur allt faller ut och går med Birka nu först.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier