Havets nya konung, ms Koningsdam. Bild: Holland America Line.

I februari 2016 sjösätter Holland America Line ett nytt kryssningsfartyg, havets nya konung. Namnet blir ms Koningsdam, en hyllning till rederiets arv och rötter i Nederländerna.

Ordet ”Koning” betyder  ”kung” på holländska, och är rederiets sätt att ära Hans Majestät Kung Willem-Alexander, den första kungen i Nederländerna på över ett sekel. Sedan 1883 har varje Holland America Line fartyg burit ”dam” som suffix, och ms Koningsdam fortsätter denna tradition.

Lång historia med kungliga kopplingar

Under Holland America Lines 141-åriga historia har alla 15 kryssningsfartyg kryssat under holländsk flagg. De senaste 75 åren har många utav Holland America Lines fartyg döpts av medlemmar av den holländska kungafamiljen. 2010 döptes ms Nieuw Amsterdam av HKH Prinsessan Máxima och 2008 döptes ms Eurodam av Hennes Majestät Drottning Beatrix av Nederländerna.

Ms Koningsdam blir rederiets hittills största fartyg. Fartyget på 99.500-ton kommer att rymma 2650 passagerare och 1025 besättningsmän.

Ny design för en ny typ av fartyg

Ms Koningsdam byggs för närvarande av det italienska varvet Fincantieri och markerar en ny typ av fartyg och design för Holland America Line. Bakom den nya stilen står designern Adam D. Tihany och den norska arkitekten Björn Storbraaten som tillsammans ser till att ms Koningsdam blir både ett modernt fartyg men med de klassiska och eleganta kännetecken som Holland America Line står för.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier