Havsvyerna spelar huvudrollen i Gabriellas balkonghytter

Fartygshytterna förnyas från golv till tak med cirka 15 års intervaller. Vid renoveringen är det viktigt att gå in för tidlös design och hållbara lösningar i stället för att haka på de senaste inredningstrenderna. När M/S Gabriellas balkonghytter på däck 11 renoverades lät Viking Lines arkitekt Johan Nordberg havsvyerna spela huvudrollen.

M/S Gabriella som går mellan Helsingfors och Stockholm har en privat hyttkorridor på däck 11, och de 22 balkonghytterna där går alltid åt först. Det speciella med de här hytterna i klasserna Junior Suite och Seaside Premium är de stora fönstren från golv till tak samt balkongerna med utsikt över Östersjön – de enda i sitt slag på Viking Lines fartyg.

Nu har de här populära hytterna genomgått en stor förvandling som sträcker sig från väggar till möbler, mattor och textilier. Samtidigt renoverades också innerhytterna på samma däck. Renoveringen planerades av Viking Lines egen arkitekt Johan Nordberg tillsammans med M/S Gabriellas intendent Krista Öhman-Jalonen och hyttavdelningens husfru Mira Ylitalo.

Inredning som håller över tid

Vid renoveringen satsade vi på att få ut mesta möjliga av utsikten och skapa ett luftigare intryck i hytterna. Från dubbelsängen och soffan som kan förvandlas till en extrabädd kan man beundra havsvyerna genom fönstren. Hytterna har fått en ljus och fräsch färgsättning, men för den fasta inredningen så som borden och garderoberna valde vi en trendig lite mörkare nyans. Vi bytte ut de tunga textilierna mot ljusare och lättare, säger arkitekt Johan Nordberg.

Fartygshytterna totalförnyas med cirka 15 års intervaller, och därför väljer man inredningslösningar som håller över tid. Samtidigt är det ett bra tillfälle att beakta önskemål från passagerarna och förändringar i beteendet.

-Passagerarna har önskat sig fler uttag för att kunna ladda sin elektronik. Nu räcker eluttagen och USB-uttagen i balkonghytterna säkert till för hela familjens eller sällskapets behov, säger Gabriellas husfru Mira Ylitalo.

Lugnet, avskildheten och havsvyerna

Balkonghytterna bokas av såväl par, familjer som arbetspendlare. Förutom havsvyerna är det också lugnet och avskildheten i den privata hyttkorridoren som lockar, plus komforten i de välutrustade och rymliga hytterna.

-Lugn och avskildhet samt komfort har blivit det nya lyxiga på sjöresor. Balkonghytterna på Gabriella erbjuder en upplevelse i hotellklass, något som många numera vill ha när de åker på kryssning. Våra passagerare vill sova på bekväma madrasser med högklassiga sängkläder, och gärna i dubbelsäng, säger Johan Nordberg.

I priset för en balkonghytt ingår mousserande vin, öl och läsk från minibaren och dessutom premium frukost. I samband med bokningen går det också att beställa exempelvis ett fruktfat, chokladdoppade jordgubbar eller en flaska av fartygets champagne till hytten.

-Chokladdoppade färska jordgubbar är en absolut sommarfavorit. Många beställer en Ville Viking-ryggsäck fylld med godis till hytten som välkomstpresent till barnen, säger Mira Ylitalo.

Vid renoveringen av hytterna på Gabriella gynnade man inhemskt

  • De nya sofforna levererades av Åboföretaget I.S. Mäkinen som är specialiserat på fartygsinredning.
  • Fintom Services Oy i Nådendal klädde om de gamla sofforna.
  • Åboföretaget Illyria Interior tapetserade väggarna och monterade inredningen.
  • Borgåföretaget Wall to Wall Oy bytte golvmattorna.
  • Elarbetena utfördes av Alandia Engineering Oy från Åland.
  • De nya handfaten i innerhytterna kom från Liedon Kiviliike Oy.
  • Den fasta inredningen levererades av Porin Puukaluste Oy och textilierna av Vallila.
  • Tygerna till soffor och kuddar kom från Hocus Interiors Pocus Oy.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier