Hurtigruten välkomnar MS Spitsbergen

MS Spitsbergen Svalbard low
MS Spitsbergen – inte ett helt nytt fartyg, men nytt i Hurtigrutens flotta. Foto: Hurtigruten.

I slutet av juli bad rederiet Hurtigruten om hjälp med att namnge sitt senaste fartyg. Efter en månad och över 15 000 bidrag från hela världen har tävlingen avslutats. MS Spitsbergen hälsas nu välkommen till de nordiska haven.

Det vinnande bidraget blev alltså Spitsbergen. Spetsbergen som vi säger på svenska, är den största ön i ögruppen Svalbard och en av de nordligaste platserna i Norge och världen. Området, vars långa historia mestadels handlar om äventyr, användes som utgångspunkt för äventyrsexpeditioner redan år 1896, då Richard With arrangerade äventyrsexpeditioner på sitt hotell från Spitsbergen till Arktis.

Den tävlande som kläckte namnet var Erlend Baldersheim som övertygade Hurtigrutens jury med sin motivering.

– Namnet MS Spitsbergen knyter an till områdets äventyrliga arv och dramatiska natur. 1896 lade Richard With grunden för äventyr i området med ”Sportruten”. Efter över 100 år är äventyrsleden – från Hammerfest till Spitsbergen – lika aktuellt och banbrytande som då, säger koncernchefen Daniel Skjeldam.

Den globala expeditionsturismen i Norge är i stark tillväxt och enligt en rapport från Adventure Tourism Development är Norge den fjärde bästa äventyrsdestinationen i världen. I de norra delarna av landet kryssar Hurtigruten, förutom till Svalbard, också till Grönland och Island.

MS Spitsbergen kommer att ersätta MS Midnatsol längs med Norgekusten från hösten 2016 och kommer på sina första resor gå i de norska kustvattnen för att sedan åka vidare mot Antarktis.

Förslag från hela världen

Hurtigrutens fartyg är döpta efter antingen städer dit fartygen seglar, naturfenomen eller historiska personer och MS Spitsbergen passade perfekt. Det var fler än Erlend som föreslog Spitsbergen, men ingen motiverade det bättre än den 33-åriga norrmannen.

– Att få så många svar och dessutom från hela världen var överväldigande. Folk har skickat in förslag via brev, fax, telefon och mail ända från USA, Australien, Nya Zeeland och Asien, avslutar Daniel Skjeldam.

Om MS Spitsbergen

  • Byggt år 2009 i det portugisiska varvet Estaleiros Navais de Viana do Castelo (ENVC).
  • Antal gäster: 320
  • Antal bäddar: 180
  • Längd: 97,53 m
  • Bredd: 18 m
  • Motor: Dieselelektrisk
  • Toppfart: 17,4 knop

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier