Kryssningar klår flygplatser på alla aktiviteter

OA_SZ_BEACH_POOL_GROUP_113_RET

Fick just en pressrelease där man sammanställt en undersökning gjord av flygjämförelsesajten Skyscanner. 1000 svenskar fick önska fritt om vad som skulle finnas på deras drömflygplats. Sovkapsel och biograf var två av de saker som kom högst på listan.

Jag kunde inte låta bli att le, allt som stod på listan finns ju på de stora kryssningsfartygen – och då handlar det inte ens om att du aktiverar dig i väntan på att få resa. Du färdas samtidigt som du har kul!

Så här såg hela listan med önskesysselsättningar ut:

  1. Sovkapsel 41 %
  2. Bio 36 %
  3. Bibliotek 24 %
  4. Skönhetsområde 23 %
  5. Park 18 %
  6. Pool 15 %
  7. Lekplats för barn 13 %
  8. Gym 12 %
  9. Konstgjord strand 8 %
  10. Cyklar 9 %

Om vi jämför sovkapsel med hytt så är det förstås något alla fartyg har :-). Bio är det många som har, i alla fall filmvisning ett par gånger per kryss. Ofta kan man se gratis film i egna hytten på tv:n där och ibland används teatersalongen som biosalong när det inte är show. Princess Cruises är också kända för sitt Movies under the Stars-koncept där man tar en filt och en påse popcorn och bäddar ner sig skönt i en solstol och ser film ute på däck.

Bibliotek har alla kryssningsfartyg. Jag brukar kolla för kul skull och nästan alltid hittar jag någon bok på svenska. Skönhetsområde, ja finns. Alla fartyg har ett spa med både möjlighet till manikyr, pedikyr, frisör, ansiktsbehandlingar, slimmande kroppsbehandlingar med mera.

Park! Ja tro det eller ej men det finns också. Oasis of the Sea och Allure of the Seas, världens största kryssningsfartyg, har utomhuspark; en miniversion av Central Park ombord. Jättemysigt och lummigt, (inlagd) fågelsång, bänkar att slå sig ner på, och längs kanterna ligger restauranger, barer och café. Min personliga favoritfrukostmiljö när jag är ombord!

Pool förstås, det har alla, antalet beror på fartygsstorleken. Ofta kan en vara täckt så att man kan bada varmt och skönt oavsett väder (och så skjuts taket bort om solen skiner), ibland kan ett poolområde vara enbart för vuxna och så finns ”splashpool-område” för barnen där bus och stänk är okej. Det finns fartyg med beachpool också (apropå punkt 9 om konstgjord strand) där poolen inte har en vanlig kant utan däcket – orange-/gulmålat för att likna sand – lutar ner i poolen :-). Helt okej att ställa solstolen halvvägs ner i vattnet vilket många gör. Ser helfestligt ut (bild här ovan).

Lekplats för barn. Ja alla större fartyg har barnklubbar där utbudet förstås skiljer sig åt beroende på fartygsstorlek. Ofta finns det gott om leksaker, kanske klätterställningar, bollhav och pysselhörnor medan de största har många olika rum uppdelade efter ålder från 3 år upp till tonårsloungerna. Ibland finns även lekområde utomhus.

Gym. Ja! Visst! Absolut! En del är helgrymma med faciliteter som knappt spridits iland än från de hippaste gymlokalerna i New York. Räkna med fria vikter och träningsmaskiner som på vilket modernt gym som helst i land, i alla fall om fartyget är stort. Löpband finns alltid och ibland även kinesis, TRX, boxningsring med mera. Och så finns fartyg med spinning som ju var sista punkten på listan; cyklar. Plus att MSC nyligen lanserade cykelkryssningar.

Så, tänk kryssning nästa gång du ryggar inför tråkig transfertid på någon grå flygplats. Ombord på ett kryssningsfartyg finns allt roligt du söker – medan du färdas mot nästa destination och äventyr!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier