Igår den 14 november slog dörrarna upp till Viking Lines julbord. Årets julbord består av mycket närodlat och över hundra rätter, vilket är en 25-procentig ökning jämfört med julen 2023. Fisk och vegetariskt samsas med julskinka, prinskorv och Jansons Frestelse, och närmare 80 procent av råvarorna kommer från närområdet.
I jultider väljer 70 procent av Viking Lines resenärer att testa julbordet ombord. Bekvämt, traditionellt och gott är vad som lockar resenärerna.
– Gästerna kommer till oss för att njuta av en helhetsupplevelse: mat, dryck, gott sällskap och vackert dukade bord. Högtidssäsongen kulminerar i själva julen. På julafton njuter vi av ett traditionellt julbord, och på juldagen erbjuds en fantastisk festbuffé med ännu fler julklassiker och ett omfattande utbud av skaldjur. Julbordet kan avnjutas från mitten av november fram till annandag jul, säger Janne Lindholm, restaurangchef Viking Line.
Över 100 rätter på årets julbord
Viking Lines julbord serveras från och med den 14 november. Julbordet bygger på lokala och traditionella smaker, och i år har andelen klassiker ökat ytterligare. Totalt kan gästerna välja bland 105 rätter, vilket är en rejäl utökning jämfört med förra årets 75 rätter.
–Vi får mycket beröm för att vi år efter år håller vårt julbord traditionellt – våra kunder kan vara säkra på att de hittar just sin favoriträtt på bordet. Vi erbjuder allt från skinka och köttbullar till olika sorters sill och strömming. Förutom traditionerna har det lokalproducerade en stor roll på vårt julbord – i år är nästan 80 procent av vårt utbud närproducerat, säger Janne Lindholm.
Julbordets höjdpunkt är det mångsidiga utbudet av fisk. Huvuddelen kommer från finska producenter: Viking Line dukar upp sill från Sillikonttori, siklöja och rökt braxen från Pielinen samt kallrökt gädda och grillad regnbågslax från Kalalappi.
Klassiskt, nytt och vegetariskt
–En av julens mest populära fiskrätter är överraskande nog lutfisk. På julborden hemma ser man det alltmer sällan – kanske vet man inte hur man tillagar den eller så vill man inte göra det hemma. Vi serverar lutfisken med en välsmakande sås och tillbehör i portionsskålar. Det kan vara så att den yngre generationen smakar denna traditionella rätt för första gången hos oss – utan att känna till att det är lutfisk, säger Janne Lindholm.
Även om Viking Lines julbord främst fokuserar på klassiska rätter, finns det också nya delikatesser och veganska alternativ bland de 105 rätterna.
–Efterfrågan på veganska rätter har över tid stabiliserats. I år serverar vi bland annat barbecue-glaserad tofu med tillbehör, grillad kålrot med vitlökskräm samt havrebaserade ostar från den finländska producenten MÖ, som vunnit flera internationella priser, säger Janne Lindholm.
Fakta om Viking Lines julbord 2024
Antalet rätter är 105. På barnens julbord dukas det upp ytterligare 12 favoriträtter: förutom prinskorv och kycklingklubbor även vegetariska alternativ som rödbetsbullar och blomkålsvingar.
Närmare 80 procent av råvarorna kommer från lokala producenter.
Det finns 25 olika alternativ av fisk och skaldjur med tillbehör. Förutom sill och strömming erbjuds lax, gädda, rökt braxen och makrill på bordet. Totalt serveras 2 000 kilo lutfisk.
Årets nyhet är julens goda smakbitar som serveras i rustika trälådor: lufttorkad skinka, rostbiffspastrami, ankbröst, renpâté och ostar.
Två sorters skinka dukas upp, traditionell svensk julskinka samt finsk gråsaltad.
Det finns gott om vegetariska alternativ: totalt 25 varma och kalla vegetariska rätter.
Som kronan på verket avslutas julmåltiden med en imponerande chokladkaka.
Julbordet serveras på Viking Lines fem fartyg till och med den 26 december 2024.