Nya Gotlandsfärjan M/S Visborg drivs på LNG

Pressbild, Segerberg Media.

M/S Visborg heter den nya LNG-drivna Gotlandsfärjan från Destination Gotland, ett dotterbolag till Rederi Gotland AB. Fartyget levererades i december 2018 och erbjuder nu en mer miljövänlig transport mellan fastlandet och Sveriges största ö.

Miljövänlig överfart

Att fartyget drivs med LNG innebär att CO2-utsläppet minskar med cirka 20 procent och svavel med cirka 99 procent. M/S Visborg kan även drivas med biogas, en helt förnyelsebar energikälla. Andra energieffektiviseringar ombord är bättre skrovdesign och att kyla från LNG-försörjningen återvinns till fartygets klimatanläggningar. Under 2019 installeras också landström i Visby hamn vilket ytterligare minskar CO2-utsläppen.

M/S Visborg är byggd i Kina men har Visby som hemmahamn. Det finns plats för 1650 passagerare och 500 bilar. Ombord finns även 98 hytter. Fartyget är bolagets största investering sedan bildandet 1865.

– Vi är glada och stolta över att få visa upp vårt fartyg, säger Christer Bruzelius, VD på Destination Gotland. M/S Visborg går på LNG, flytande naturgas, hon är en del i vårt långsiktiga miljöarbete för ett hållbart sätt att resa till och från Gotland.

Premiärturen för M/S Visborg är satt till den 28 mars, klockan 07.15 från Visby till Nynäshamn. Fartyget kommer huvudsakligen trafikera sträckan Visby-Nynäshamn även om det kommer ske utvalda turer till och från Oskarshamn.

Om rederiet

Destination Gotland är ett helägt dotterbolag till Rederi Gotland AB som bedriver färjetrafiken mellan Visby, Nynäshamn och Oskarshamn. Rederiet kallas även Gotlandsbolaget och är Sveriges äldsta passagerarrederi. Det grundades år 1865 som Ångfartygsbolaget. Idag består flottan av fem snabbgående fartyg som årligen transporterar cirka 1,8 miljoner passagerare. Ytterligare två fartyg av samma typ som M/S Visborg är beställt från rederiet i Kina.

2 kommentarer på “Nya Gotlandsfärjan M/S Visborg drivs på LNG

  1. På vad sätt är det miljövänligt att ha ett särskilt bunkringsfartyg för bränslet som kör fram och tillbaka på färjans rutt och sedan ligger här utanför Visby nattetid jätteupplyst och med bullrande motorer i full gång dygn i sträck?

    (Svara gärna på mailadressen enl nedan. L A)

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier