Sankta Lucia – ingen hägring

Lagom till Lucia släpper Ving nyheten att de hälsar den karibiska pärlan St Lucia välkommen i det växande karibiska utbudet. Hit ska de nu erbjuda reguljärflygspaket med ett tiotalet hotell. Ving säljer också kryssningar, med Royal Caribbean och Celebrity Cruises.

Båda dessa rederier har ön i sitt destinationsutbud. Med Royal Caribbean kan man till exempel göra 7-nätters kryssningar med Adventure of the Seas i februari och mars 2015 med stopp på St. Lucia. Celebrity Cruises har också kryssningar hit, på antingen 7 eller 14 nätter nästa år. Båda stannar i Castries. Det finns också en hamn i Soufriere.

Ön St Lucia ligger i den östra delen av Karibien och har fått sitt namn efter just Sankta Lucia från Syrakusa. Ön brukar beskrivas som områdets vackraste och mest dramatiska ö med tropisk regnskog, frodig natur och vulkaner som är väl värda att besökas. Nästan lika omväxlande som naturen är öns historia. St Lucia bytte nationalitet 14 gånger under 200 år innan den blev själständig 1979. Även stränderna bjuder på omväxling och här finns allt från kritvita, finkorniga stränder till svarta vulkansandstränder.

Jag frågade Annika Oscarsson på Globetrotter om de också har rederier i sitt utbud med kryssningar till St Lucia? Jodå, både Star Clippers, Holland America Line och P&O Cruises har till exempel kryssningar hit svarade hon (fast Globetrotter säljer Celebrity Cruises också…). Hon berättade att hon själv varit på ön för länge sedan och att hon tyckte det var jättetrevligt.

På Holland America Lines (HAL) hemsida kan man, precis som hos Royal Caribbean och Celebrity Cruises, enkelt söka upp hamnar och vilka kryssningar som går dit. Hos HAL klickar man bara ”ports” (hamnar), väljer ”Saint Lucia” (de stannar i Soufriere) och sedan ”Cruises visiting…” så får man upp hela utbudet.

Totalt har Holland America Line 22 kryssningar som stannar på St. Lucia, från 11 till 25 nätter långa. Rederiet har ofta kryssningar som är lite längre i sitt utbud, men om man åker till USA (flera utgår från Fort Lauderdale vilket är väldigt praktiskt) så vill man ju ändå ogärna stanna kortare än två veckor på grund av den långa flygresan och tidsomställningen.

En rutt som frestar i alla fall mig är en 21-nätters med stopp på bland annat St. Thomas, St. Maarten, Martinique, Barbados, ABC-öarna och så St. Lucia förstås. Pris cirka 14 000 kronor vilket blir cirka 666 kronor per natt – enormt prisvärt med tanke på att all mat och underhållning ingår på det flytande hotellet! Vill man åka på denna får man skynda sig, fartyget Noordam avgår redan den 5 januari.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier