Senaste om klimatsmarta Viking Glory – hyttinredningen på plats

För tillfället är det full aktivitet på XSI-varvet i Xiamen där ett av världens mest klimatsmarta fartyg växer fram. För att leda arbetet på bästa möjliga sätt och säkerställa kvaliteten har Viking Line ett team på plats bestående av ett tjugotal anställda. Därtill är 200 personer från olika samarbetspartners engagerade i arbetet. Viking Glory ska vara klar i slutet av 2021 och inleder sin trafik i början av 2022.

Byggnadsarbetet på varvet leds av projektchef Kari Granberg som tillsammans med ingenjörer och teamledare från Finland, Åland och Sverige övervakar arbetet och ser till att säkerhetskraven uppfylls.

För tillfället går våra dagar åt till att granska ritningar, kontrollera dokument samt övervaka arbetet. Just nu jobbar här 800 personer, av vilka omkring 200 är från olika samarbetspartners som jobbar med inredningen. Vi har dagligen en stor mängd inspektioner och tester av olika system och automation. Vi granskar interna- och externa dörrar, ser över målnings- och isoleringsarbeten, sprinkler- och ventilationssystem, kabeldragningar och inkopplingar. Dag för dag går arbetet framåt och fartyget börjar ta form. Det inspirerar oss mycket, säger Kari Granberg, Viking Glorys projektchef på plats i Xiamen.

Flera engagerade samarbetspartners

Redan i planeringsstadiet beslöt Viking Line att engagera välrenommerade och viktiga samarbetspartners i projektet för att utveckla de miljötekniska detaljerna och ta fram en nyskapande interiör med kundupplevelsen i första rummet. Bland dessa finns ABB Marine, arkitektbyrån Koncept, Climeon, Wärtsilä, Kone, Deltamarin, Scenso, ICF Group, TSI och Almaco.  Av dessa företag jobbar följande för tillfället aktivt med fartygsbygget:

Almaco håller som bäst på med att montera väggpanel i korridorer samt med att färdigställa hytternas inredning. Vissa däck har fått mattor. Större jobb i kök och lagerutrymmen håller också på att färdigställas.

Scenso (Sance och Northsea Offshore) jobbar för tillfället med de publika utrymmena. I taxfreebutiken håller på att få sina väggpaneler och arbete pågår även i vissa allmänna utrymmen, konferensavdelningen samt SPA-avdelningen.

ICF Group arbetar med att färdigställa arbeten i olika restaurangutrymmen.

TSI (Total Solution Interiors) jobbar just nu med fartygets trappsystem samt med vissa restauranger, bland annat sommarrestaurangen ute på däck.

Nästa milstolpe

Kommande steg i byggnadsarbetet blir att ytterligare testa Azipod-framdrivningssystemet, kyla ner LNG-tankarna och bunkra LNG för första provturen som är planerad till juni.

Tack vare ABB:s Azipod framdrivningssystem blir fartyget lättare att manövrera i hamnarna, något som sparar både tid och bränsle. Även vibrationer och buller minskar.

På Viking Glory kommer man även att återanvända spillkylan från LNG. Luftkonditioneringen, kyldiskar, kylrum och andra specialutrymmen kommer att kunna utnyttja den nya tekniken.

sjösättning av Viking Glory.

– Vi är mycket glada över att vi kommit så långt i arbetet. Vissa utmaningar har vi haft på grund av pandemin, men det har löst sig. Här på site Office är vi just nu 20 personer. Några till är på inkommande, men det är utmanande att resa hit på grund av de stränga karantänsrestriktionerna. Några av oss har inte av förekommen anledning varit hemma på 1,5 år. Det har varit ovanligt kallt här för årstiden pga. väderfenomenet La Niña, men nu börjar det bli varmare. Vi fått uppleva mycket här i Xiamen och är alla stolta över att få vara med om att bygga detta vackra fartyg, berättar Kari Granberg, projektchef.

Fakta om det Viking Glory

 • Leverans: i slutet av 2021.
 • Beräknad trafikstart i början av 2022 på linjen Åbo–Åland–Stockholm.
 • Passagerarkapacitet: 2 800 resenärer.
 • Hytter: 922.
 • Besättning: ca 200 + 200 personer.
 • Längd 222,6 meter, bruttodräktighet 63 813 ton.
 • Fraktkapacitet: 1 500 meter.
 • Isklass 1 A Super.
 • Drivmedel LNG, flytande naturgas.
 • Byggs på varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co, Ltd i Kina.
 • Läs mer på vikingline.se om Viking Glory:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier