Skadade på kryssningsfartyg i Beirut

Beiruts nya kryssningsterminal blev klar 2018 och verkar stå intakt. Bilden är en projektskiss från dar.com.

I tisdags inträffade två kraftiga explosioner i Beiruts hamnområde. Anledningen ska vara 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i ett lager där, efter att ett fraktfartyg ska ha övergett lasten 2013. Vad som antänt det explosiva materialet är inte känt men hela lagerbyggnaden är nu borta samt hamnen och stora delar av de kringliggande stadsdelarna är förstörda.

Hittills har man räknat till minst 135 döda och över 5 000 uppges vara skadade. Bilar är förstörda och vissa kastades iväg av tryckvågen. Nära 300 000 människor beräknas ha mist sina hem, sjukhusen är överfulla.

Orient Queen delvis under vatten

Beirut är en av världens äldsta städer där människor började bosätta sig för över 5000 år sedan. Hamnen innehöll en ”free zone” som förutom lagerlokaler hade drygt 40 taxfree-butiker. Fraktmässigt räknades den som Östra Medelhavets största hamn. Kryssningsfartyget Orient Queen som låg i denna del av hamnen har delvis sjunkit. Två i besättningen dog på grund av explosionen, flera är skadade. Fler andra fartyg skadades också i explosionen.

Kryssningsterminalen, som renoverades och byggdes om 2018, ligger inte på samma plats som den lagerlokal som exploderade, utan i St Georges Bay, vilket är knappt 3 kilometer från explosionens centrum. På de satellitbilder som visar omfattningen av skadorna finns inte St Georges Bay med. Lyxhotellen Four Seasons och Intercontinental som bara ligger cirka 600-700 meter från St Georges Bay har dock skadats (krossat glas i entréerna).

Enligt Beiruts guvernör ska prislappen för att återställa staden uppgå till minst fem miljarder dollar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier