Snart börjar kryssningarna till Kuba

Foto: Gildemax, Wikimedia Commons
Foto: Gildemax, Wikimedia Commons

I flera medier kan man idag läsa att USA har för avsikt lyfta sitt embargo mot Kuba. Detta kommer säkerligen att medföra att kryssningsrederierna kommer att börja lägga till kubanska hamnar på kartan, något de inte gjort på 54 år.

USA införde sitt embargo mot Kuba 19 oktober 1960 som en följd av att Kuba åtta månader tidigare konfiskerat amerikanska egendomar till ett dåvarande värde av 1 miljard USD. Detta var i sin tur resultatet av Fidel Castros statskupp året innan. Klimatet mellan USA och Kuba har sedan dess varit frostigt, minst sagt.

Allure Of The Seas är ett av alla de fartyg som idag kryssar runt Kuba, men som ännu inte lagt till i kubans hamn.
Allure Of The Seas är ett av alla de fartyg som idag kryssar runt Kuba, men som ännu inte lagt till i någon kubansk hamn.

På grund av det tidigare embargot får inget rederi både lägga till vid kubanska och amerikanska hamnar (Florida, Puerto Rico, St Thomas, St Johan, St Croix m fl) i samma rutt. Detta får effekten att nästan alla rederier avstår att kryssa till Kuba över huvud taget, och inte så sällan gör kryssningar som istället går runt hela den kubanska ön.

USA:s president Barack Obama säger sig nu vilja återöppna USA:s ambassad i Havanna och till och med ställa sig positiv till att göra ett statsbesök i Kuba. Svenska Dagbladet skriver att Vatikanen med påve Franciskus har spelat en central roll under de hemliga förhandlingarna mellan länderna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier