Stena Line startar ny färjelinje till Hangö i Finland

Idag avslöjade Stena Line att man går in på den finska marknaden. Den nya linjen ska gå från Nynäshamn till Hangö i Finland. Detta är nästa steg i Stena Lines ambition att stärka sin position i Östersjöområdet. Från februari 2022 trafikeras rutten av en färja, men redan i maj tillkommer ytterligare en. Det kommer att möjliggöra dagliga avgångar från var och en av hamnarna.

– Med vår nya färjelinje mellan Nynäshamn och Hangö utökar vi och stärker vår position i Östersjön. Vi vill växa med våra kunder, och investerar i den nya linjen för att möta den ökande efterfrågan från våra fraktkunder på sömlösa transporter över Östersjön och vidare. Genom att utsträcka vårt nätverk till Finland, utökar och förbättrar vi det redan idag mest omfattande, effektiva och integrerade färjelinjenätverket i norra Europa, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.

Fler färjor ska sättas in

Den nya linjen mellan Nynäshamn och Hangö invigs den 1 februari 2022. Inledningsvis kommer den att trafikeras av fartyget Urd med avgångar tre dagar per vecka i vardera riktningen. Från den 1 maj utökar man med ytterligare ett fartyg, Stena Gothica. Det kommer möjliggöra dagliga avgångar från båda hamnarna, samt smidig lastning och lossning av gods när hamnuppehållen varar hela dagen.

Urd och Stena Gothica är RoPax-färjor som är särskilt lämpade för godstransporter. De har en kapacitet om 1 600 lastmeter och 186 passagerare vardera. Fartygen adderar till Stena Lines senaste investeringar i den expansiva Östersjöregionen, där man under 2022 även planerar att sätta in två nybyggda färjor. Dessa är av modellen E-flexer och ska gå på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils. I samband med detta flyttar Stena Line även de nyligen förlängda färjorna Stena Scandica och Stena Baltica till linjen Karlskrona–Gdynia, vilket innebär en stor kapacitetsökning.

Hangö – ett viktigt nav

– Det är med stor glädje som jag välkomnar Stena Line till Hangö. Som en ledande hamn för effektiva transportrutter, centralt belägen i södra Finland, delar vi Stena Lines mål om att skapa hållbara transportkedjor i Östersjön. Hangö är ett viktigt nav för handel och industriprodukter, bilindustrin, och export av skogsprodukter. Den nya linjen utökar våra förbindelser med viktiga marknader i Sverige, säger Anders Ahlvik, VD för Hangö Hamn.

– Det är ett nöje att välkomna en helt ny linje mellan Nynäshamn och Hangö i Finland. Vi är väldigt glada för vårt mångåriga samarbete med Stena Line och att de väljer att expandera stort och satsa i vår nya hamn i Stockholm Norvik, säger Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande i Stockholms Hamnar.

Snabbfakta om linjen Nynäshamn-Hangö:

  • Startar den 1 februari 2022 med tre avgångar per vecka i vardera riktningen
  • Full trafik med två färjor och dagliga avgångar från den 1 maj 2022
  • Fartygen Urd och Stena Gothica som kommer trafikera linjen har vardera 1 600 lastmeter och tar 186 passagerare
  • Överfartstid 13 timmar

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier