Viking Lines nya fartygsviner – och fyndtipset!

24448_08484

Vartannat år byter Viking Line sina fartygsviner. Nu är det dags igen. Det rör sig om ett mousserande, en champagne, ett vitt vin och ett rött vin. De nya fartygsvinerna är (i samma ordning):

Codorniu 1551 Brut, Cava, Spanien, pris 61 kr,
Champagne Laurent Perrier, Frankrike, 260 kr,
Stefan Winter Riesling, Rheinhessen, Tyskland 2012, pris 84 kr,
Chateau la Boutignane, Corbières, Franrike 2012, pris 84 kr.

24405_08156

Urvalet görs av Viking Lines vinråd, en grupp som funnits sedan 1999. Initiativtagare till vinrådet är Pekka Rajala, idag verksam som restaurangchef på Mariella och även en av representanterna från rederiet som var med ombord under presslunchen för det nya brasilianska temat.

I slutet av presslunchen gjorde Pekka Rajala en snabb presentation av de nya fartygsvinerna. Efteråt fick SeaFun en privat pratstund med Pekka som också är ordförande i Viking Lines vinråd.

Hur länge har du jobbat för Viking Line?

– I 28 år! Under den tiden har jag haft olika roller på olika fartyg. Min karriär har gått från bar till restaurang där jag varit hovmästare och nu är restaurangchef på Mariella.

Hur gick det till när Viking Lines vinråd startade?

– Sedan 1999 har jag även haft ansvar för planeringen av vinlistan ombord. Jag tänkte då att man borde göra mer av det och bildade vinrådet. Där är vi sju representanter som träffas då och då och beslutar vad som ska köpas in. Ett annat uppdrag som vinrådet har är att vartannat år välja ut rederiets fartygsviner.

Vilka kriterier har ni när ni ska välja ut vinerna?

– Förutom att vinerna förstås ska vara av god kvalitet, är storleken på leverantörens produktion en faktor vi tittar på. Vinleverantören måste kunna garantera att samma vin kan levereras i låt säga 130 000 flaskor per år under två års tid. Vidare ska priset vara rätt, det måste finnas i både hel- och halvflaskor samt vara bra ”all-round-viner” och passa många maträtter.

Vilken är din favorit av årets fartygsviner?

– Rieslingen från Stefan Winter! Det är ett torrt, aromatiskt och väl sammanhållet vin från en liten producent som vi fastnade för. Ett utmärkt vin som gör sig bra ihop med asiatisk mat och sparris.

Ahvenanmaa.

Kan du slutligen ge alla vinintresserade ett shoppingtips…vilket vin tycker du är det mest prisvärda ni har i ert sortiment?

– Herrenweg de Turckheim 2007, en muscat från Domaine Zind-Humbrecht i Alsace.

Den här vinproducenten ville så gärna fortsätta samarbetet med oss att han sänkte priset så pass mycket på vinet att vi inte kunde tacka nej.

Det kostar 140 kr i taxfreebutiken och är ett fynd!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier