Dryckespaket eller inte – det är frågan

Vem säger nej till en aperol spritz i kvällssolen? Här ombord på Jewel of the Seas.

En fråga jag ofta får är om man ska köpa till ett dryckespaket? Är det värt det? Svaret är både enkelt och inte eftersom man kan ta sig an frågan på flera sätt.

Den ekonomiska aspekten

Tjänar man något på att köpa till ett dryckespaket? Tja, det beror ju på din egen konsumtion. Dricker man ofta och mycket (det behöver ju inte vara alkohol), ja då tickar notan förstås iväg och man tjänar på att all dryck ingår från början.  

Café al Bacio är ett koncept hos Celebrity Cruises.

En annan – visserligen tveksam – tanke är att ”ju mer man dricker, desto mer tjänar man”. Är man då frälst i Long island ice tea och starka Martinis är det kanske dock inte den mest hälsosamma approachen! Och även om det inte är alkohol man beställer är det ju inte värst smart att hälla i sig läsk hela dagarna heller. Dryck är också kalorier, och då lägger jag dem hellre på en god dessert efter middagen. 😉

Martinibaren, The Grand Plaza, Celebrity Apex.

Ett gott råd kan helt enkelt vara att uppskatta vad notan skulle gå på utan dryckespaket om du beställer in det du ändå brukar dricka. Ett cappuchino till frukost, en flaska vatten på förmiddagen, en öl till lunchen…osv. (Jag vet att man kanske inte vet exakt vad priserna är men att uppskatta brukar gå rätt bra.) Summera, multiplicera med antal kryssningsdagar och lägg på den obligatoriska serviceavgiften (brukar vara runt 18 %). Jämför med vad ett dryckespaket skulle kosta och där har du svaret!

Att tänka på valutan kan också vara ett bra tips. Jag minns en kryssning i Karibien där vi kom ombord och jag insåg att billigaste vinet på glas kostade 120 kr. Det blev en väldigt nykter kryssning vill jag lova, haha, och där hade jag definitivt velat ha ett dryckespaket!

Den känslomässiga aspekten

En del menar att det har ett värde i sig att inte behöva tänka på priserna, att bara unna sig. Det kan jag absolut hålla med om. Med ett dryckespaket beställa man helt enkelt det man känner för, när man känner för det. Och återigen; det behöver ju inte vara alkohol (även om det är ett stort plus att kunna byta ut ölen eller champagnen när den blivit ljummen, utan att behöva tänka på kostnaden…). 😉

Champagnebaren på MSC Seaview.

Personligen har jag aldrig köpt till ett dryckespaket i hela mitt liv. Jag dricker helt enkelt inte tillräckligt mycket. Vatten ja, och att få vettigt kaffe är ju heligt. Likaså ett gott vin till middagen och vem säger nej till ett glas iskall champagne i kvällssolen (men då ska det också vara champagne och inte någon halvsöt unken cava). Men några mängder kommer jag aldrig upp i, så hur jag än räknat har det aldrig varit värt.

Undantagen

Som alltid finns det såklart ett par undantag. Här är två.

1, Kryssningar där inte ens det klorerade isvattnet ingår eller det färgade diskvattnet, som vi lite elakt kallar det blaskiga kaffe som ofta bryggs ombord. Där MÅSTE man ha ett dryckespaket! Costa Cruises är ett rederi som inte bjussar på minsta droppe vätska ens i buffetrestaurangen (kranvattnet i hytten kan man förstås dricka). Där blir man illa tvungen att köpa till ett dryckespaket (som tur är, är de hyfsat billiga och inte minst prisvärda då även drinkar i deras signaturbarer ingår).

Beer-cocktails (sbritz) i Heineken-baren på Costa Toscana ingick i deras dryckespaket.

2, Jag ska snart kryssa med MSC Cruises och funderade starkt på att lägga till ett dryckespaket eftersom de är så billiga (cirka 330 kr per dag om man är ute i god tid), men eftersom alla i hytten måste ha dryckepaket om en har det så avstår vi trots allt.

Vi har nämligen med oss yngste sonen och han dricker bara mjölk och vatten som ändå ingår, så då känns det ju meningslöst att betala en dryg tusenlapp till bara för det. Undantaget här menar jag alltså är om vi hade kryssat utan barn; då hade vi tagit det. Eller om exempelvis glass hade ingått; då hade vi också tagit det. Theo (nedan på en kryssning med MSC Seaview) hade lätt ätit glass för en tusenlapp under en vecka, haha!

Glass i stora lass på MSC Seaview.

En sista utväg

För den som ändå inte riktigt hittar hem i ovan föreslagna tankesätt har jag ytterligare en aspekt att bjuda på; välj en kryssning där drycken ingår från början så behöver du inte tänka på det alls. 🙂

Jag på SeaDream Yacht Club.

Det kan vara en kryssning med ett rederi där de inkluderar all dryck för alla (exempelvis Silversea, Regent Seven Seas Cruises), det kan vara en kryssning där de har specialerbjudande och tillfälligt bjuder på dryckespaket (som både Royal Caribbean och MSC Cruises haft nu inför sommaren 2022) eller så kan man boka en svit eller ”lyxavdelning” hos ett större rederi som till exempel MSC Yacht Club eller The Haven hos NCL. Då har du drycken inkluderad, vad och hur mycket kan se lite olika ut men det brukar vara väldigt generöst!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier