Färdiga portionsbitar för minskat matsvinn på Viking Lines julbord

Vegetariska och veganska rätter blir allt mer populära på julbufféerna ombord på Viking Lines fartyg. Men de traditionella delikatesserna fortsätter vara folkkära alternativ från år till år. Den här julen bjuder Viking Line på färdigkomponerade portionsbitar för att minska på matsvinnet.

Julskinkan och olika fiskrätter fortsätter vara populära tillbehör på Viking Lines julbord. Som ett komplement till de traditionella julrätterna utvecklas vegetariska och veganska alternativ varje år. Julbordet kommer serveras på alla Viking Lines fartyg från och med den 18 november.

– Vegansk sill gjord på aubergine har blivit en favorit bland resenärerna. Vegetariska rätter med julkryddor och tillbehör har också blivit populära alternativ. En ny rätt för i år är vår glaserade tofu med ingefära och stjärnanis, berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Sill smaksatt med nypon, gin och rosmarin

När Viking Line har utformat årets julmeny har de tagit in resenärernas önskemål. Trots att den vegetariska och veganska trenden är stark, är julskinkan fortfarande ett populärt alternativ på julbordet.

– Totalt går det åt 12 000 kilo julskinka per år på våra fartyg och vi ser inte heller att efterfrågan har minskat under åren. Av julens många tillbehör är den traditionella kålrotslådan populärast. Bland fiskrätterna är det den gravade och rökta laxen samt traditionella sillinläggningar som går hem hos våra resenärer. Vi ser däremot att smakpreferenserna förändrats under åren. Exempelvis serverar vi inte rökt makrill på vår julbuffé längre. Den som är sugen på att testa något nytt har däremot möjlighet att smaka på nypon- och svartpepparsill eller ginsill smaksatt med enbär och rosmarin, säger Janne Lindholm.

Janssons frestelse populärt bland svenskarna

Efter ett års paus får vi fira en relativt normal julsäsong ombord på fartygen i år och resebokningarna är nu i full gång.

– Vi ser att folk längtar efter upplevelser nu när de för första gången på länge åker hemifrån. Ett färdigdukat bord lockar mer än vanligt och resenärerna spenderar mer pengar i våra restauranger nu än innan pandemin, fortsätter Janne Lindholm.

Lindholm ansvarar för planeringen av Viking Lines julbuffé i år, men årets julbord är inte enbart hans förtjänst. Fartygens köksmästare har även bidragit med idéer till julbordet – samt det svenska kocklandslaget som Viking Line sedan länge samarbetar med. Landslaget har inte bara bidragit med inspiration, utan även nya recept. I den skandinaviska julbuffén ingår därför smaker från såväl den finländska som den svenska julmatstraditionen.

– Grannländerna har ganska liknande smakpreferenser. Men svenskarna är inte lika förtjusta i olika lådor som vi finländare. För en svensk är det ingen jul utan Janssons frestelse, grillade revbensspjäll och köttbullar, berättar Janne Lindholm.

Portionsbitar ger minskat svinn

Största delen av råvarorna som används för julbuffén hos Viking Line kommer från Finland och dess närområden, dvs. Sverige, Estland och norra Europa. Julskinkorna kommer från Sverige, äggen och mjölken kommer från finländska gårdar och laxen – beroende på tillgång – kommer från Sverige eller Norge.

– Vi skulle gärna vilja samarbeta mer med små lokala producenter, men på grund av våra enorma volymer är det inte alltid möjligt. Det är inte många som kan leverera så här stora mängder utan att kvaliteten påverkas, säger Janne Lindholm.

I Viking Lines restauranger har man i flera år arbetat med att minska matsvinnet, och detta med stor framgång. Exempelvis har sättet man dukar upp maten på utvecklats och portionsstorleken har minskats. Under det matsvinnsprojekt som inleddes för ett par år sedan kunde man exempelvis på Mariella minska matsvinnet per passagerare med hela 40 procent.

– I år serverar vi ungefär en femtedel av julbufféns maträtter som färdiga portionsbitar, exempelvis i små träbåtar. På så sätt är det lätt för var och en att ta en lämplig portion och undvika svinn, avslutar Janne Lindholm

Julbuffén serveras från och med den 18 november på alla Viking Lines fartyg.

Ovanstående text är en pressrelease från Viking Line.

En kommentar på “Färdiga portionsbitar för minskat matsvinn på Viking Lines julbord

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier