Premiär för Bliniveckor hos Viking Line

Viking Amorella, fotad från den gång vi gick genom vid fartygsbytet i Mariehamn. Foto: Heidi Rovén.

Igår var det premiär för Viking Lines Bliniveckor som pågår fram till 28 februari 2018. SeaFun var ombord för att premiärtesta!

Kryssningen vi gjorde var egentligen två; vi gjorde en dagstur till Mariehamn som jag testat förut. Tidig morgonavgång med Viking Grace, fartygsbyte i Mariehamn runt 13-tiden, och sedan återresa till Stockholm med Amorella.

Bliniveckor på alla fartyg

Blinitestet gjorde vi på hemresan på Amorella, i à la carte-restaurangen Food Garden. Menyn innehåller fyra olika varianter att välja på mellan 78 – 147 kronor.

Food Garden har fått en ny mycket fräsch mittpjäs för sin förrättsbuffé. Foto: Heidi Rovén.

Jag valde blini med tonfisktartar, citrongräsyoghurt och gräslök medan Kristofer tog den med finsk löjrom, syltad rödlök och smetana.

Min blini med tonfisktartar var för mörkt gräddad tyckte jag, men god. Foto: Heidi Rovén.
Blini med finsk löjrom, rödlök och smetana. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Trevligt var att blinin serverades het direkt ur en liten panna. Vår servitris kom med skyddande handduk och handskar för att kunna hålla den heta pannan och la upp blinin på tallriken med tillbehör vid bordet.

Tyvärr var våra blinis ganska mörkt gräddade, närapå brända i kanterna. Vi blev erbjudna att byta ut dem men jag avböjde (waste är något som tar mig emot, dessutom hade jag inte hunnit smaka).

Dock var det förvånande att de ens nådde oss. Premiärdag och smakprovningstest; som kock hade jag nog vaktat gräddningen noggrannare och inte skickat ut en så mörk blini till bordet för gästen att avgöra om den var korrekt eller ej.

Frasiga med läckra tillbehör

Väl i munnen tyckte vi ändå att de smakade mycket gott. Min blini var smörigt frasig och välsmakande, och tillsammans med tillbehören blev det en perfekt kombination.

Tonfisktartaren och citrongräsyoghurten räckte inte till hela blinin, så ett tips till köket (förutom att passa gräddningen) kunde eventuellt vara att öka mängden på dessa ingredienser. Nu lämnade jag istället en tredjedel av blinin. Min mans löjrom räckte dock, här var det väl tilltaget.

Jag sätter gaffeln i min blini, med vässade smaklökar. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag blev rekommenderad ett glas chablis till min blini vilket smakade mycket bra. Att ackompanjera löjrom med lite bubbel är också en väl beprövad och lyckad kombination! Fylligt öl ska också passa bra.

Med förhoppning att köket fortsättningsvis gräddar sina blinis något ljusare rekommenderar vi gärna att prova detta tillfälliga gästspel.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier