Vinälskare, se hit! Visste ni att många fartyg har dedikerade vinrum ombord där den som verkligen tar seriöst på druvdropparna kan botanisera bland olika viner, provsmaka och umgås? Här är ett urval som förhoppningsvis kan inspirera men det finns många, många fler exempel!

Silversea

Finast vinutbud har lyxrederierna. Där ingår ofta drycken sånär som på de mer exklusiva flaskorna. Ett exempel för den riktige connoisseuren är Silversea som har särskilda Wine Voyages. I år kan man boka in sig på en 13-dagars kryssning i oktober som dessutom är en repositioneringskryssning; den går från Lissabon till Florida.

Champagnen flödar ombord hos Silversea, oavsett tema på kryssningen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Star Clippers

Det här rederiets tre segelfartyg i kategorin tall ships, gör då och då särskilda temakryssningar. I juli avgår en kryssning från Rom med det största fartyget Royal Clipper där vinprovning är en del av resan. Vin ingår även till måltiderna hos detta rederi som då och då även bjuder ombord erkända stjärnkockar ombord.

Middag på Star Clipper, foto: Heidi Rovén.

MSC Cruises

När vi senast kryssade med MSC Divina i Karibien för ett år sedan upptäckte vi deras vinbar La Cantina di Bacco. Här kunde man göra sin egen lilla vinprovning. För 9,95 USD fick man prova tre bättre viner. Till det serverades små aptitretare.

MSC Cruises vinbar La Cantina på MSC Divina. Foto: Heidi Rovén.

Celebrity Cruises

Celebrity Reflection har en mycket trivsam vinbar kallad Cellar Masters, där man antingen kan slå sig ner med vänner för ett glas gott vin eller göra en provning ihop. En sommelier finns tillgänglig och det bästa av allt; de har vinautomater där man själv kan tappa upp vin av olika mängd med ett kort som man laddar med pengar. Det här nyttjade vi verkligen; eftersom utbudet per glas var mycket bättre här slank jag ofta ut från vår middag, bad sommelieren om råd, fick perfekt matchat vin till maten och gick tillbaka in igen med vinglasen till middagen!

Cellar Masters på Celebrity Reflection har ursnygg design och suveränt koncept. Foto: Heidi Rovén.

Norwegian Cruise Line

The Cellars på Norwegian Escape är en mysig vinbar där de samarbetar med vinmakarfamiljen Mondavi från Napa Valley. Detta är faktiskt rederiets första riktiga vinbar, och såväl novisen som den kunnige hittar olika provningar att vara med på vid the Tasting Table. Ett måste att nämna i sammanhanget är också att man på detta (och vissa andra fartyg i flottan) kan anmäla sig till en vinmusikal där komedi, mat och en provning av sex viner kombineras simultant!

The Cellars på Norwegian Escape, baren för vinälskare! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Cunard

Queen Mary 2 som vi kryssat med flera gånger (senast i augusti -17 längs Norges fjordar) har en mycket elegant champagnebar ombord. Här kan man välja bland olika sorters bubbel från menyn, kanske i samband med kryssningens sail away-party eller vid vilken tidpunkt som helst; ett glas äkta champagne är alltid rätt!

Champagnebaren ombord på Queen Mary 2. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier