Skärpt säkerhetsövning efter Costa Concordia

Jag passade på att lära känna medpassagerarna i väntan på att säkerhetsövningen skulle börja. Foto: K. Scheiderbauer.

När vi kom ombord första dagen på Royal Clipper som vi senast seglade med, fick vi i vanlig ordning vara med på en säkerhetsövning (så kallad ”drill”) innan vi la ut. Denna är obligatorisk och är något som sker första dagen på alla kryssningar oavsett fartyg och storlek.

Hitta till din muster station

Med våra flytvästar på infann vi oss vid vår ”muster station”, den mötesplats som gällde för oss vid nödfall, och lyssnade till instruktionerna. Eftersom Royal Clipper ”bara” tar drygt 200 personer fanns också bara två stationer och alla kunde samlas på samma ställe, deras Tropical bar på däck.

Det finns gott om livvästar. hinner man inte få med sig den från hytten upp har personalen fler på däck. Foto: K. Scheiderbauer.

Det blev upprop, vi fick ropa ”Yes” eller ”Here” beroende på vilken grupp vi tillhörde, lära oss styrbord och babord, återge vad som gällde vid ett nödläge, hur man tar på sig flytvästen och mycket annat.

Lite tradigt brukar det kännas att göra detta när man bara vill sätta igång och njuta av sin kryssning, men samtidigt är det ju en SÅ viktigt del med livsviktig information; som att veta hur man snabbast kommer upp på däck (vi fick se till att lära oss TVÅ alternativa vägar), hur man tar på sig flytvästen och annat man ska tänka på om något mot förmodan skulle hända.

Vår lillkille övade flitigt på att lära sig blåsa i visselpipan som sitter fast på varje flytväst! 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Två tillfällen för att ha säkerhetsövning

Personalen berättade också att efter olyckan med Costa Concordia har nya regler tillkommit, nu är det nödvändigt att ha ytterligare en säkerhetsövning, så nästa dag var det bara att infinna sig igen och lyssna uppmärksamt på vad som sas. Denna gång dock utan flytväst. (Detta var nytt för mig, det har jag inte gjort på mina tre andra kryssningar sedan slutet av april).

Fotat vid ombordstigningen då man använder fartygets två livbåtar för att transportera gäster och bagage. Foto: Heidi Rovén.

Vi ger väldigt gott betyg till Star Clippers-personalen som på flera språk, tydligt och noggrant gick igenom detta med oss, för det är ju som sagt så viktigt och kan rädda liv!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier