Havila Kystruten kan kryssa klimatneutralt

Det nya rederiet Havila Kystrutens fartyg har världens största batteripaket för passagerarfartyg. Batterierna väger 86 ton och har en kapacitet på 6,1 megawatt-timmar, vilket motsvarar drygt 60 Teslabilar. Batterierna laddas med el från vattenkraftverk när fartyget ligger i hamn. När de börjar bli urladdade slår fartyget om till drift med naturgas (LNG). 

I kombination med batteridrift och effektiv drift minskar Havila Kystruten koldioxidutsläppen med så mycket som 40 procent jämfört med liknande fartyg på sträckan. 

Havila – mest miljövänliga resesättet

Att kryssa med Havila Kystruten är det mest miljövänliga sättet att resa på, och rundresan tar 11 dagar totalt (Bergen-Kirkenes-Bergen). Den norska kusten lockar resenärer från hela världen som vill uppleva Norges storslagna natur med fjordar, branta berg, små byar, magiska norrsken och midnattssol, samt bucket list-upplevelser som Lofoten, Nordkapp och världsarvsklassade Geirangerfjorden. 

Klimatneutrala kryssningar är möjliga med Havila.

2018 beslutade Stortinget i Norge att kryssningsfartyg och färjor ska färdas utsläppsfritt i norska världsarvsfjordar så snart som det är tekniskt möjligt – och senast 2026, något som Havila Kystruten alltså redan uppfyller. 

Havila Kystruten har bevisat att grönare kryssningstrafik absolut är möjlig, om bara viljan finns. Bolagets vision är att revolutionera kryssningsbranschen och bidra till en mer hållbar industri. Målet på sikt är noll utsläpp längs hela den norska kusten. 

Havila kryssar klimatneutralt i 4 timmar

Havila Kystrutens fartyg har världens största batteripaket för passagerarfartyg och hybridmotorn är anpassad för att kunna tankas med det miljövänligaste bränslet som finns att tillgå, i form av naturgas, biogas och vätgas.

I dagsläget kombineras eldrift med naturgas (LNG), vilket reducerar koldioxidutsläppen med 40 procent. Målet är att Havila Kystrutens kryssningar ska vara helt utsläppsfria innan år 2030 och bolaget har stora förhoppningar om att detta mål ska kunna uppfyllas tidigare än så.  

Havila satsar på klimatneutrala kryssningar.

I dagsläget är två av Havilas hybridfartyg i drift: Havila Capella och Havila Castor. Fartyget Havila Polaris invigs i februari 2023 och Havila Pollux sjösätts i mars 2023. 

Om Havila Kystruten

Havila Kystruten erbjuder kryssningar längs världens vackraste kustresa mellan Bergen och Kirkenes. Flottan består av fyra identiska fartyg, varav två är i bruk idag. 

Havila Kystruten har nya, miljövänliga fartyg med stora hytter, matkoncept och inredning inspirerat av den norska kusten. Fartygen är designade så att passagerarna ska kunna uppleva mesta möjliga av det omgivande landskapet och naturen, med vädrets och årstidens skiftningar.

De är inte bara ”plug-in” hybrider utan har också som passagerarfartyg världens största batteri. Med Havila är det möjligt att kryssa ljud- och utsläppsfritt in och ut ur hamnar, genom världsarvsfjordar och sårbar natur.

Havila Kystruten har huvudkontor i Fosnavåg på Sunnmøre, hemvist till familjen Sæviks som grundade företaget och fortfarande är majoritetsägare.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier