Vad är ett Biosafe-fartyg?

En ny term har tillkommit till havs, nämligen ”Biosafe-ship” eller Biosafe-fartyg. Här tänkte vi reda ut vad det innebär.

I mitten av augusti började MSC Cruises att kryssa igen. Detta efter att rederiet samlat experter för att titta på vad de kunde göra för att öka säkerheten ombord för sin gäster.

Arbetet gick inte obemärkt förbi. Klassificeringssällskapet RINA har gett dem en oberoende garanti att fartyget MSC Grandiosa har en hygienisk säkerhetsnivå som överensstämmer med deras lagstadgade standarder. Därför har nu MSC Grandiosa fått utmärkelsen att vara ett ”Biosafe-fartyg”.

Att vara ett Biosafe-fartyg innebär och intygar att fartyget är utrustat med system, komponenter och har en layout och operativa procedurer som minskar infektionsrisken. Sedan dess har MSC Grandiosa fått sällskap i Medelhavet av MSC Magnifica. För båda fartygen har MSC Cruises utvecklat heltäckande nya sätt att arbeta som bygger på redan strikta hälso- och säkerhetsåtgärder som funnits sedan tidigare på fartygen.

Följer de europeiska myndigheternas riktlinjer

RINA hade tidigare verifierat att MSC Cruises hälso- och säkerhetsprotokoll uppfyllde Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA) och European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) Joint Guidance.

Denna bekräftelse på att rederiets hälsoprotokoll överensstämmer med vägledningen från de två viktigaste europeiska myndigheterna har varit en avgörande del av processen för att göra det möjligt för MSC Cruises att börja kryssa igen.

Här är en ännu liten filmsnutt från MSC Cruises med exempel på vad de gör ombord:

På Youtube finns flera filmexempel från gäster som kryssat nu under pandemin och som berättar om hur det är. Vi har förstås varit frestade att göra detsamma och längtar verkligen efter att vara till havs igen! Ändå vi väljer att avvakta. Vi oroar oss mindre för själva kryssningen men man ska ju ta sig till avgångshamnen också, plus vara beredd på vad som händer – om något trots allt händer. En god idé kan vara att kontrollera UD’s reseinformation, Sweden Abroad samt sitt försäkringsbolag, före bokning och avresa.

Under uppstartsfasen i augusti-oktober erbjöd MSC Cruises en specialförsäkring tillsammans med Europ assistance för att hjälpa kunder som blivit smittade innan avresa eller under själva kryssningen. De har också avtal med de länder och hamnar som fartygen besöker att de tar hand om eventuellt smittade på lokala sjukhus och vårdinrättningar. Allt för att minimera risken att någon blir fast ombord som var fallet tidigare under pandemin.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier