Innebörden med freestyle cruising på en pandemic-cruise

Alla som kan rederiernas slogans och nischer vet precis vilket rederi jag syftar på redan när ni läst rubriken, eller hur? Just det – det är dags att avslöja lite nyheter om Norwegian Cruise Line!

Som några av er nog snappade upp via min instastory idag, var jag med på ett digitalt online-event med Norwegian Cruise Line på förmiddagen. Där kunde jag bland annat chatta direkt med en representant och fråga precis vad jag ville. Det visade sig vara väldigt matnyttigt – jag fick veta en hel del, inklusive ett par saker som överraskade. Saker som jag nu ska presentera för er!

Det jag är mest nyfiken på hos varje rederi just nu är hur deras ”pandemic-cruising” ser ut. Jag skulle vilja kalla det ”post-pandemic-cruising” men där är vi ju inte riktigt än (snarare mitt i det fortfarande) även om smittspridningen tack och lov verkar minska lite nu när vaccinationerna kommit igång på allvar.

Freestyle cruising under pandemin

I alla fall så ställde jag frågan rakt ut; vem kan kryssa med Norwegian Cruise Line just nu och vad kan man förvänta sig ombord? Svaret blev inte alls det förväntade, i alla fall inte på alla plan. Men klart är att de fortsätter att tänka frihet som i sitt koncept freestyle cruising för sina gäster.

För det första så startar de med fem fartyg till fem destinationer och startmånaden är juli. Just nu finns planer bara till 31 oktober som jag förstod, sedan får de se vad nästa steg blir.

Vaccinationskrav
Det viktigaste och första värt att tala om är att det bara är fullt vaccinerade gäster som kan komma ombord och kryssa med NCL. Samma gäller såklart för personalen, alla som jobbar ombord är fullt vaccinerade. Ytterligare två veckor efter andra dosen måste dessutom ha passerat för att du ska få gå ombord.

Norwegian goes ”adults only”?
Även barn måste vara fullt vaccinerade. Eftersom vi inte vaccinerar barn i Sverige utesluter det just nu alltså alla svenska barnfamiljer från att kunna kryssa med rederiet, som reglerna ser ut just nu i alla fall. Medan detta är ett tråkigt besked till denna målgrupp kanske andra ser det som ett glädjebesked; fram till slutet av oktober kommer Norwegian Cruise Line nära på framstå som ett ”Adults Only”-rederi…

Ja näst intill i alla fall. Jag har inte koll på hela världens vaccinationsplaner. Men det lär i alla fall vara betydligt färre barn ombord, och säkert finns det många som ser det som en fördel; de som tycker att semestern blir bättre utan små trippande toddlers och rangliga tonåringar som medpassagerare på fartyget.

Munskydds-frågan
Nästa ”bomb”; det finns inga krav på munskydd! Japp, du läste rätt. Norwegian Cruise Line har precis tagit bort detta krav. Nu vet jag att många jublar. Jag har läst många gånger nu i sociala medier att ”ja jag tänker då i alla fall inte kryssa så länge man måste bära munskydd ombord”. Nu vet ni var ni slipper. 🙂 Ombord hos NCL är det freestyle cruising som gäller – fritt fram att skippa munskyddet! OBS! Det kan finnas restriktioner i varje land, Spanien har ju till exempel haft krav på att man bär munskydd överallt, även utomhus, så det kan vara värt att kolla upp (rederiet lär med största sannolikhet informera om det också).

Utflyktskrav?
Ni har säkert läst om kryssningarna där alla måste stanna ombord hela kryssningen (TUI-kryssningen till Stockholm nu i maj till exempel) och de där man måste boka en utflykt för att få komma iland (MSC Cruises). Nå, detta är inte något som gäller hos NCL – rederiet med freestyle cruising som sitt huvudkoncept. Hos NCL finns inga krav alls på att man måste boka deras utflykter utan kryssningsgästerna kan fritt gå iland precis som vanligt.

Begränsningar
Det som skiljer sig är snarare mindre saker, som att check-in ska ske online och att man måste boka plats i teatern inför föreställningarna. Antalet gäster kommer också vara färre och det kan finnas begränsningar som till exempel i gymmet. Det kommer att vara öppet, liksom spaavdelningen, men antalet gäster där samtidigt kommer vara begränsat. Det råd jag fick var att man ska läsa på hemsidan för att få veta i detalj vad som gäller. Praktiska saker kan skilja sig mellan olika kryssningar och även ändras inför den kryssningen man ska på.

Vart kan man då kryssa?
Det är lika bra att vi säger det på en gång. Tro’t eller ej men de få kryssningar som går är hett eftertraktade. Följdaktligen är också många redan nästintill fulla. Först ut är Norwegian Jade den 25 juli från Aten. Fartyget och kryssningen är nästan fullbokad, förutom i oktober. Två fartyg där det finns mer plats tillgängligt är ombord på Norwegian Epic och Norwegian Getaway. Kryssningarna med dessa två fartyg har inte varit tillgängliga så länge och därför inte heller gått att boka tidigare. Kryssningarna börjar också först i september.

Heta tips
Ett hett tips jag fick var att kryssningen från Rom och Barcelona i västra Medelhavet med Norwegian Epic har prissänkts. Ett annat tips jag fick var att kika på en kryssning från Rom till grekiska övärlden med Norwegian Getaway. I skrivande stund kommer jag av någon anledning inte in på deras hemsida så jag kan inte ge er priser eller detaljer, men pröva att själva gå in lite senare. Ni kan förstås också be en resebyrå om information om tillgängligt utbud och priser.

Hoppas denna info var till nytta! Visst är det spännande hur saker kommer fungera framöver? Jag är också mycket nyfiken på och förväntansfull inför vilken som blir vår första post-corona-cruise. 😀 Hur är det med er andra, har ni någon bokad? 

Följ gärna Seafun också på instagram, YouTube och Facebook. Tack för ert stöd!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier