Viking Glory – 1 miljon resenärer på 11 månader

Viking Glory har haft 1 miljon resenärer. Foto: Joonas Kortelainen.

Viking Lines nyaste fartyg Viking Glory började trafikera linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo i mars 2022. Igår kväll, mindre än ett år senare, klev den miljonte resenären ombord på det klimatsmarta fartyget i Åbo hamn.
– Mottagandet av Viking Glory har överträffat alla våra förväntningar, säger Jan Hanses, vd på Viking Line.

Splitternya Viking Glory döptes i champagne och kastade för första gången loss i början av mars 2022 under stort mediauppbåd och inför en entusiastisk skara åskådare. Under sommaren slog Viking Glory och Viking Grace alla tiders passagerarrekord på linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo. Och nu, bara elva månader efter trafikstarten, har en miljon passagerare redan rest med Viking Glory.

1 miljon resenärer på väg mot 2

Viking Glory är Viking Lines storinvestering både i en modern kryssningsupplevelse och i världens klimatsmartaste teknik. Det nya fartyget tar 2 800 passagerare och har 60 procent större fraktkapacitet än föregångaren Amorella. Samtidigt minskade utsläppen markant. Exempel på fartygets tekniska innovationer är världens effektivaste och utsläppssnåla motorer, luftkonditionering och belysning som regleras automatiskt enligt bokningsläget, ett energieffektivt Azipod-roderpropellersystem samt ett skrov som minskar vågbildningen.

– Med Viking Glory har resandet mellan Stockholm och Finlands tidigare huvudstad Åbo ökat markant. Trafiken mellan Sverige och Finland är mycket viktig för oss inte minst sett till den samhällsviktiga frakten som varje dygn går i bägge riktningar mellan länderna. Vi är så glada och stolta över att en miljon resenärer redan har valt att uppleva Glory. Nu siktar vi på att uppnå två miljoner innan 2023 är slut, säger Jan Hanses.

Viking Glory har designats för att ge en upplevelse för alla sinnen: genom fartygets stora fönster kan man njuta av skärgårdsvyerna, ute på däck finns fina solterrasser, i hytterna väntar sköna specialmadrasser, och förutom att besöka spaavdelningen kan man också träna yoga i Östersjöns första yogasal.

Viking Glory – en tidslinje

Mars 2016:Ett intentionsavtal undertecknas med kinesiska varvet XSI.

Augusti 2018: Fartyget börjar byggas i Xiamen.

Maj 2019: Det nya fartyget ges namnet Glory.

Januari 2021: Viking Glory sjösätts.

December 2021: Viking Glory inleder sin hemresa från Kina till Åbo.

Januari 2022: Fartyget anländer till Åbo hamn.

Februari 2022: Fartyget döps i Åbo hamn.

Mars 2022: Viking Glory börjar gå i daglig trafik varje kväll från Stockholm.

Augusti 2022: Glory och Grace slår sommarens passagerarrekord på Åbo-linjen.

Januari 2023: Den miljonte resenären stiger ombord.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier