Julbordstest på Silja Serenade med oväntade höjdpunkter

Så var jag tillbaka från min Helsingforskryssning med Silja Serenade med syfte att testa en variant av Tallink SIljas julbord 2021! Dessa tester är alltid lika spännande att göra och oväntade höjdpunkter kan dyka upp där man minst anar det. Så ock denna gång…

Jag tog mig ombord med bil och var för en gångs skull ute i god tid 😉 – man lär sig…

Den valda hytten denna gång var en deluxe cabin på däck 11. Mer om den i separat inlägg. Den var i alla fall bekväm och kändes rymlig, med minibar som ingick. Absolut en hytt jag kan tänka mig igen!

Hygienfrågan i pandemitid

Jag och min fotograf hade den tidiga sittningen på julbordet som serveras i Grande Buffet på däck 6. Restaurangen må ha en lätt undanskuffad känsla där nere under promenaden, men en sak jag verkligen gillar och som jag tycker ligger rätt i tiden är handfatsstationen utanför.

Jag har nämnt det förut men gör det gärna igen; detta har man sett sedan länge hos rederier som till exempel Royal Caribbean och Celebrity Cruises, även före pandemin. Mycket bra att uppmana alla gäster att tvätta händerna noga innan man går in i buffén och sedan dessutom gärna ta ett pump handsprit.

Better safe than sorry, eller hur? (Kika gärna under ”Reels” på Seafuns instagram-konto – där ligger en kort filmsnutt från min Silja-kryssning i somras som handlar om just detta.)

Nåväl. Handtvättade och rena trädde vi in i restaurangen. Det var redan full aktivitet och vi hade full sjå att hinna med foto, film, mattest och att snitsla säkert mellan andra gäster – där munskydden lös med sin frånvaro.

Många av er kanske nu tänker ”åh så bra att man slipper det nu” men jag är själv ännu lite ovan och använde det vid tillfällen då det kändes behövligt; i hissar, vid trängsel, i taxfreen etc. Dock tog jag av det när vi filmade och fotade.

En hygienfråga jag också kände mig lite tveksam till i dessa tider var det uthällda julgodiset. Det skulle inte förvåna mig om vissa gäster – trots tänger – plockar med händerna när det bara ligger sådär…

Färgglad start och sillbesvikelser

Så kastar vi oss in i julmatsvärlden! Direkt när man kommer in möts man av dessertbordet; lite udda kan jag tycka att efterrätterna finns först men kanske för att entrén ska se färgglad och läcker ut samt locka.

Här fanns jultårta i form av en kotte, små chokladrutor i rocky road-stil samt cheesecake-liknande bitar, flera sorters glass, chokladmousse, fruktsallad, citronmarängtårta och godis. Det verkade variera under kvällen för allteftersom en sort tog slut och de fyllde på kunde det komma till något annat så det var inte exakt likadant hela tiden. Mellan julskinkan och laxen fanns även en äppelkaka, äpplen och pepparkakor samt struvor.

På fiskbordet kunde jag räkna till nio sorter sill, inlagda strömmingsrullader samt en marinerad gös. Här fanns exempelvis glöggmarinerad strömming, glasmästarsill, strömming i svartvinbärsmarinad, senaspssill, purjo- och pepparrotssill plus äppel- och ingefärsmarinerad strömming.

Tallink Silja har aldrig varit starka på sillsidan – ibland är de för slappa i konsistensen, denna gång var viss strömming för torr och seg – det är så man kan undra varför de inte byter leverantör? Nåja, det har säkert sina anledningar.

Spännande vegetariska höjdpunkter

All fisk var dock inte tråkig; laxsorterna (för det fanns flera, gravad, rökt, bräserad…) var jättegoda och även musselsorterna får ni bara inte missa. Här stack smakerna ut på precis det sätt man önskar; jättelyckade med smak av chili, vitlök med mera. Och för den som gillar skaldjur finns det också fräscha räkor; både vanliga och rökta vilket vi frossade i! Och olika romsorter.

Vegetariska alternativ har också blivit allt viktigare och Silja Serenade har ett bord som kallas Green Market – spana på skyltarna i taket så hittar ni dit. Här kunde man bland annat hitta en kålsallad med morot (fint kryddad), en kikärtsallad med rödbeta (med trevligt blommig mandelsmak), tofu (kan ni hoppa över…) och rödbetssallad.

Den som letar hittar också olika vegetariska tillbehör här och där bland de andra rätterna. Vi fastnade till exempel för en lite udda rätt; inlagd pumpa som stod intill den bräserade laxen. Mycket gott och ganska otippat, särskilt som jag inte ens gillar pumpa.

Julbordets huvudpersoner

Men okej, huvudpersonerna på det klassiska julbrodet måste ju ändå vara bra om vi ska kunna ge ett fullgott betyg och här har vi julskinka, köttbullar, janssons frestelse och sill. Sillen får nästintill underkänt, den hade inte behövt imponera men var inte ens god.

Janssons frestelsen får godkänt i smak men var inte klar; potatisen var för hård. Julskinka hade de flera sorter av och fanns framme på flera ställen – på det ena i vackert tunna skivor och på det andra i ojämnt grovhuggna bitar.

Smaken var det dock inget fel på och även om vi inte hoppade jämfota av ”smakar som min mormors när jag växte upp-känsla” så får den godkänt. Särskilt som det gick att få kålrotslåda och morotslåda till, något som jag som är halvfinska älskar på mitt julbord!

Så slutligen köttbullarna. Riktigt bra faktiskt! Rejält stora och med den där extra kryddiga smaken som julköttbullar ska ha tycker jag.

Så, med det sagt får dessa fyra julbordsrepresentanter följande i betyg;

Betyg 2,0Sillen

Betyg 2,5Janssons frestelsen

Betyg 3,5Julskinkan

Betyg 4,0Köttbullarna

…vilket ger ett genomsnitt på 3 som betyder godkänt i betyg.

Buffé-råd för bästa upplevelse

För att uppleva detta julbordet i sin helhet på bästa sätt gäller det att man – som alltid på en buffé – är bra på att plocka ihop sina turer. Och det är faktiskt en konst; att lägga upp smakligt och komponera rätt när ingen annan gör det åt en.

Torrt måste få sällskap av något krämigt, skarpa sillsmaker ska ha lite kokt potatis och kanske en klick gräddfil (står vid musslorna), skinkan lite senap och kalkonen lite sås.

Att hitta är också en konst; hos Silja var det lite utspritt; laxsorterna fanns till exempel inte på ett ställe utan minst tre tror jag, det söta hittade man på två ställen – plus att det finns en glassmaskin nära barnbordet, olika kötträtter var också utspridda (vilket är mer logiskt – här beror det ju på om de är varma eller kalla), men ändå. Titta runt först så ni inte missar något.

Dryck ingår också – öl, vin, läsk och vatten (tror kaffemaskinen var igång också, vi hann aldrig med den biten tyvärr) – liksom dessertostar.

En Helsingforskryssning med julbord kostar från 670 kronor per person i delad B-hytt, till Tallinn kostar det 529 kronor för julbord plus del i E-hytt, till Åbo med Galaxy är priset 492 kronor för julbord och del i B-hytt. Det finns också alternativ att välja en 11-timmars dagskryssning med julbord för 423 kronor.

Film om julmaten 2021 på Silja Serenade

Här nedan har ni också en film om mitt besök ombord! Vill ni se mer, glöm inte att både prenumerera och klicka på den lilla klockan så att ni blir aviserade nästa gång det kommer en ny film på min kanal.

Testar julbord på Silja Serenade och ger betyg

Under resornas gång är det på instagram ni kan följa mig ”i realtid” så att säga så följ mig gärna även där, det är uppskattat. 🙂

2 kommentarer på “Julbordstest på Silja Serenade med oväntade höjdpunkter

  1. Men mums vad räkorna ser smarriga ut!!
    Och vad tryggt att höra att man tänkt till kring handfatsstationerna utanför buffén sam uppmaningar att ta med pump med handsprit.

    1. Ja det är riktigt bra! Men ett litet förtydligande; ingen behöver släpa med sig handsprit det finns på plats.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier