KC Wallberg dukar upp julen på MS Prins Carl Philip

Att äta julbord på ett stycke flytande fartygshistoria är något speciellt! Foto: Annica Nicklasson.

Som du kanske sett skriver jag just nu på löpande band om olika julbordskryssningar; det är liksom grejen nu i november/december, i alla fall om man bor här uppe i norr, gillar julmat och att kryssa!

Skulle det vara så att du inte ens har tid för en 24-timmars variant (även om många i praktiken ”bara” är 22 eller 23 timmar) så finns alternativ. Strömma till exempel, de kör 2-3 timmars kryssningar ut i Stockholms skärgård medan man serveras julmat med olika inriktningar.

Strömma har både lunch-, eftermiddags- och kvällskryssningar med julbord och även i flera olika varianter som Sagojul, Hantverksmässig julmat eller Välsmakande Vilt – för att bara nämna några exempel.

Hantverksmässig julmat av KC Wallberg

Själv var jag iväg i går kväll och testade ”Hantverksmässig julmat i sju turer” ombord på det över 110 år gamla fartyget M/S Prins Carl Philip. Ansvarig krögare till konceptet är KC Wallberg som tagit fram ett hantverksmässigt julbord med smaker från förr och nu, och med fokus på såväl skog som sjö. KC Wallberg driver också Gubbhyllan på Skansen och har precis mottagit pris som årets hållbarhetskock 2017.

Kjell Lindzén.

– Det är egentligen enkelt, det är bara att backa hundra år då man inte stoppade i en massa tillsatser i maten, förklarar köksmästare Kjell Lindzén för mig och min vän apropå den hållbara aspekten.

Strömmas turer avgår från Nybrokajen där fartygen igår låg på rad och glittrade, fint dekorerade med belysning som lös upp den ruggiga novemberkvällen.

Ombord var det varmt och gott och vi möttes direkt av ett vackert uppdukat julbord som genast satte fart på aptiten!

De sju turerna serverar du dig själv från julbuffén som står uppdukad på nedre däck. Foto: Heidi Rovén.

Glögg startade de sju turerna

Först satte vi oss i den trivsamma matsalen på ovanvåningen med bar och plats för drygt 80 gäster. Där bjöds vi på glögg och beställde dryck (glögg ingår, dock inte övrig dryck); sedan var det dags att börja med sillarna.

MS Prins Carl Philip är från 1901. Foto: Heidi Rovén.
Glöggen serverades i vackra muggar från servisen Swedish Grace Winter. Foto: Heidi Rovén.

Jag ska inte dra varendaste rätt som stod framdukad utan tänkte koncentrera mig på att nämna några favoriter. Bland sillarna var det helt klart senaps- och espressosill! Till det tog jag lite knäcke med västerbottenost innan vi fortsatte med övrigt från havet.

Fräscht med fisk och grönt! Foto: Annica Nicklasson/Heidi Rovén.

Den varmrökta laxen var jättefin, till det en klick örtcrème, Jansson fick vara med på samma tallrik och jag älskade den verkligen; krämig, mjuk med perfekt sälta från ansjovisen. Betorna och morötterna inlagda i stjärnanis fastnade vi också för liksom en fräsch vitkålssallad. Eftersom min vän är vegetarian blev det också ett test av det gröna utbudet (toppen och gott om man äter fisk men annars något smalt blev betyget).

Hela smak- och färgpaletten finns med. Foto: Heidi Rovén.
Betor jämte en aladåb. Foto: Heidi Rovén.

Prins Carl Philip tog oss staden runt

Medan pigg julmusik spelade i högtalarna hann vi både slussa och passera kända Stockholmsvyer som Stadshuset och Drottningsholms slott.

Jag uppskattade att kapten inte bara styrde ut i skärgårdens mörker där vi inte hade sett något alls (en sådan tur kan dock vara vacker på en lunchkryssning) utan istället kryssade fram relativt nära stan så att vi kunde ana hus och stadens ljus utanför fönstren.

Dessertbordet dignade verkligen och var lika mycket ögonfröjd som ett spel för gommen! Foto: Heidi Rovén.

Efter en tallrik med goda hjortköttbullar, hembakt rotselleri med brynt smör, yorkshire pudding med svampragu och förstås några testbitar av skinkorna (vild och vanlig) var det dags att spara plats för ost- och dessertbordet.

Diverse småvarmt som det heter på julmatsspråk! Foto: Heidi Rovén.
För den som gillar kött fanns kryddade korvar på vilt utöver julskinkan. Foto: Heidi Rovén.

Här bjöds på ett brett urval svenska gårdsostar, med tillbehör som marmelad och dadlar. Av det söta frestade både saffranspannkaka och sirapsstekta äpplen, småkakor och ris à la malta.

Det fanns också fruktsallad med grädde, nötter och olika såser som tillbehör – verkligen något för alla smaker. Bäst var nog brownien med kolagrädde som fick oss att himla med ögonen liksom den saftiga kryddkakan och ingefärskolorna!

Saffran och choklad, två smaker som hör julen till. Foto: Heidi Rovén

Efter tre timmar som fullkomligt flög iväg var vi tillbaka vid Nybrokajen efter ett stycke trivsamt förpackad jul. är du sugen att prova är ett tips att boka nu i början av säsongen, senare kan det vara svårt att få plats.

Vi var mycket nöjda med turen och säger tack för denna gång Strömma!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier